8 юни е отреден за ден за размисъл преди шестите

...
8 юни е отреден за ден за размисъл преди шестите
Коментари Харесай

Ден за размисъл преди шестите избори за последните 3 години

8 юни е предназначен за ден за размисъл преди шестите подред парламентарни избори в границите на 3 години. Този път присъединяване в изборите на 9 юни ще вземат 32 политически обединения – 20 партии, един самостоятелен претендент и 11 обединения, като те ще се борят за 240 места в българския парламент.

В деня за размисъл по традиция не се позволява предизборна пропаганда. Съгласно Изборния кодекс не е позволено да се разгласяват данни от социологически изследвания, от допитвания до публичното мнение, както и от екзит пол за резултатите и настройките на гласоподавателите за поддръжка на избрана партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в обществените мрежи като Facebook, Туитър, Вайбър, Ютюб и други доставчиците на медийни услуги.

На предишните парламентарни избори денят за размисъл се падаше 1 април – Денят на шегата, доста хора се майтапиха, че няма да го бъде държавното управление. На 2 април 2023 година в изборите участваха 14 партии и 7 обединения. На смешка или не още веднъж сме изправени пред следващ избор. Тази година дружно с парламентарните избори ще гласуваме и за Европейски парламент, представителите на България, за които ще гласуваме в Екологичен потенциал са 17 на брой.

6518 са записаните общо претенденти за двата типа избори, които ще се проведат на 9 юни. 6100 са претендентите за народен парламент, 418 - са претендентите за Екологичен потенциал.

От 6100 регистрирани претенденти за народни представители в бъдещото 50-о Народно заседание, 1826 са дамите, а 4274 са мъже.

Според окончателните описи на изборите за членове на Европейски парламент ще имат право да гласоподават 6 138 050 гласоподаватели, а на изборите за Народно заседание – 6 593 275 гласоподаватели.

Гласуването отвън страната ще е в 60 страни, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласоподава и за двата типа избори, в останалите ще се гласоподава единствено за Народно събрание. В Турция ще има 166 секции за гласоподаване, в Обединено кралство Англия и Северна Ирландия ще има открити 118 секции за гласоподаване, в Германия – 103, Испания – 64, Съединени американски щати – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15.

В неделя секциите в България ще отворят в 7.00 сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч., или до привършване на чакащите да гласоподават. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР