Представители на гражданската организация За чист въздух“ призоваха столичния кмет

...
Представители на гражданската организация За чист въздух“ призоваха столичния кмет
Коментари Харесай

Граждани призоваха Фандъкова да не обжалва решението за мръсния въздух

Представители на гражданската организация „ За чист въздух “ приканиха столичния кмет Йорданка Фандъкова да не апелира правосъдното решение, с което в понеделник Софийският градски съд даде на Столична община 12 месеца за предприемане на ограничения, с които да не се позволява превишение на допустимите правила на фини прахови частици в атмосферата. Адвокат Димо Господинов, който се явяваше по делото от страна на „ За чист въздух “, посъветва Фандъкова да одобри правосъдното решение на първа инстанция и да се опита да го извърши в инструкции период. Според него вероятно обжалване от страна на кмета ще е знак, че властимащите в София желаят да печелят време и да не извършват същински ограничения за изчистване на атмосферата в оставащите 2 години от мандата й.

„ Ние още не знаем дали Столична община ще апелира взетото решение, само че съгласно нас нейните представители нямат никакво съображение да апелират, защото констатациите на съда се базират в доста огромна степен на признанията на самата Столична община в нейната стратегия за ръководство на качеството на атмосферния въздух. Това, че има наднормено замърсяване, изобщо не се оспорва от администрацията. Единствената причина, заради която тя би обжалвала това решение, е да се печели време. Вече чуваме изказвания, че до 2026 година София щяла да реши казуса с въздуха. В същото време решението на съда е това да се случи през 2022 година Ако Столична община апелира това решение, то ще бъде, с цел да се завоюва време и комфорт на Фандъкова да изкара мандата си, без да извършва указаните от съда ограничения за справяне с казуса “, разяснява Господинов. Той посъветва жителите на София да бъдат в подготвеност да стачкуват, в случай че от „ Московска “ 33 апелират постановлението на Софийски градски съд в границите на законовия двуседмичен период.   

В сдружението „ За чиствъздух “ влизат неправителствените организации “ Спаси София ", " Асоциация Диабет вид 2 ", " За Земята - Достъп до правораздаване " и " Център за самостоятелен живот ", и както и адвокатДимо Господинов и негови сътрудници.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР