Представата, че ИТ специалистите у нас искат необосновано високи заплати,

...
Представата, че ИТ специалистите у нас искат необосновано високи заплати,
Коментари Харесай

Мит е, че ИТ специалистите искат необосновани заплати


Представата, че ИТ експертите у нас желаят голословно високи заплати, е по-скоро мит
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване оборва концепцията, че заетите в ИТ бранша у нас желаят нереалистично високи заплати. 84% от междинното равнище експерти и 36% от старшите желаят сред 3000 и 5000 лева заплата.

HR компанията JobTiger е интервюирала 453 ИТ експерти, които споделят освен мечтаното от тях заплащане, само че и в какъв вид компании и екипи желаят да работят, кои спомагателни придобивки натежават при избора им и в какъв развой по асортимент избират да вземат участие.

Повечето интервюирани имат реалистични финансови упования. От извършеното излиза наяве, че визията, съгласно която работещите в областта на ИТ у нас желаят голословно високи заплати, е по-скоро мит. Действителните числа сочат, че 36% от  старшите експерти (Senior) избират чисто месечно заплащане в диапазона 3000-5000 лева, 38%  – в границите на 5000-7000 лева, а за малко над четвърт (26%) – желанията са за над 7000 лева

При експертите приблизително равнище (Middle) упованията са по-категорични и ясно обособени. Цели 84% е делът на чиновниците, които желаят чисто месечно заплащане в диапазона 3000-5000 лева Почти една десета (9%) са тези, които чакат възнаграждение в границите на 5000-7000 лева Останалите 6% биха работили и за приход под 3000 лева месечно.

При занапред започващите своята кариера в ИТ промишлеността (Junior) упованията за месечно чисто заплащане са, както следва: 82% биха предпочели то да е в диапазона 2000-3000 лева, а 18% – биха склонили и на заплата под 2000 лева

Независимо от съответните стремежи за размера ѝ, заплатата е била съвсем единомислещо (96%) посочена като фактора с най-голямо значение при избор на нов шеф.

Дистанционната работа и спомагателната отпуска са мощно желани. На въпроса кои придобивки са най-желани от тях, 68% от участниците в проучването на JobTiger са показали спомагателните дни отпуска, следвани от хоум офис (66%) и в допълнение здравно обезпечаване (49%).

За 72% от ИТ експертите опцията за отдалечена работа е водещ фактор при избора на ново служебно място. Втора по желания измежду типовете работа е осъществяваната най-вече в екип (58%), а трета – изискващата връзка с всички дейни страни в процеса (36%).
още по тематиката
Като определящи фактори при избора на съответна компания участниците в изследването слагат преди всичко нейните полезности (57%), втора по значимост е активността на съответната компания (52%), а трета – нейната известност (48%).

Освен заплатата като водещ фактор, не е за подценяване и фактът, че по-голямата част (71%) от ИТ експертите у нас биха желали да имат опция да работят с най-съвременните технологии в региона им. Други фактори от голяма важност са „ Локация на офиса ” (48%) и „ Предоставяни образования ” (47%).

Повечето претенденти за нова работа в ИТ сферата избират да преминат през 2 или 3 изявленията със експерти от компанията, преди да решат дали желаят да работят за нея. Любопитен факт за бранша е, че 6% от участниците споделят, че не споделят със експерти по асортимент, а сами откриват благоприятни условия за професионална реализация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР