Председателят на комисията и министър на икономиката излиза и казва,

...
Председателят на комисията и министър на икономиката излиза и казва,
Коментари Харесай

Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна

" Председателят на комисията и министър на стопанската система излиза и споделя, че България изнася за Чехия, Словакия, Полша, Прибалтика. Всички знаем, че от тези страни се доставя въоръжение за Украйна. Това е като да пуснеш в твоя двор единия си комшия, той да цели по другия и да казваш " Не съм аз ", разяснява някогашният началник на Комисията за надзор на търговията с оръжие Владимир Величков в студиото на " Денят ON AIR ".

Той е безапелационен, че България изнася оръжие за Украйна.

" Всяка договорка е съпроводена от документ на крайния консуматор. Към него върви и документ за осъществена доставка. Основното в този документ е, че оръжието няма да бъде реекспортирано. Има вид, когато се изнася за една страна въоръжение, то за бъде обещано на друга страна. Но това може да стане, в случай че бъде запитана страната производител. Не може да хвърляш лъжи към целия български народ и да го лъжеш по възмутителен метод ", съобщи специалистът пред Bulgaria ON AIR.

И посочи, че по покупко-продажбите за експорт на оръжие не се реализира следващ надзор.

" Държавата във всеки един миг може да извърши инспекция и да прати специалисти да видят какво става с въоръжението, което е доставено. Но това не се прави ", безапелационен е Владимир Величков.

Той разясни, че позволение за реекспортиране не може да бъде обещано без знанието на ръководителят на Комисията за надзор на търговията с оръжие - в тази ситуация Корнелия Нинова. Според Величков е трябвало да се организира референдум по тематиката в даване на оръжие за Украйна.

" Трябва българинът да бъде запитан дали да изнасяме оръжие за страна, в която има спор. Не може шепа политици да кажат " Дайте да изнасяме оръжие ". Най-големият пострадал от цялата обстановка е българският народ ", добави събеседникът.

Величков беше безапелационен, че в случай че се стигне до решение за изнасяне на въоръжение, то би трябвало да става през държавни, а не частни компании.

" Ние не произвеждаме чак толкоз доста неща, в нашите фабрики има доста положителни експерти, само че няма тактика за военнопромишления комплекс. А можеше България да е един сериозен състезател на интернационалните пазари ", посочи Величков.

Според него България няма потенциал да прави ремонт на военна техника. У нас могат да бъдат ремонтирани единствено Ми-24 и Ми-17 и Су-25.

" Но какво ще ремонтираме на техника, която е свалена? Петков не може да приказва, без да е квалифициран. Около него би трябвало да има хора, които да го поучават по такива значими въпроси. България трябваше да резервира неутралитет. Вижте Австрия. Защо би трябвало да се месиш някъде, където работят международните сили? ", приключи специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР