Председателят на КНСБ Пламен Димитров призна, че сивият сектор убива

...
Председателят на КНСБ Пламен Димитров призна, че сивият сектор убива
Коментари Харесай

КНСБ: Сивият сектор убива икономиката ни

Председателят на КНСБ Пламен Димитров призна, че сивият бранш убива както цялостната ни стопанска система, по този начин и правата на служащите, които работят без контракти и осигуровки.
Той разгласи, че с новия план " Активно присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България " ще борят сенчестата стопанска система в четири бранша, съобщи БГНЕС.
Димитров уточни, че един от огромните проблеми, произлизащ от работата на компании в сивия бранш е недекларираният труд, който през 2013 година в България е 17.8% при 11.6% за Европейски Съюз, като близо една пета (19.2%) от брутната добавена стойност у нас се генерира от недекларирания труд, при 16.4% за Европейски Съюз и акцентира, че по-нови данни за растежа на труда в сянка няма.
„ Проблемът към момента е огромен и касае както стопанската система, по този начин и пазара. Негативните резултати към фиска и обществено осигурителната система са от една страна, а въпреки това и не на последно място са нарушени правата на служащите – здравни, обществени и синдикални права “, съобщи Димитров.
Председателят разкри, че през 2019 година синдикалната организация ще насочи напъните си към четири бранша – ремонт, поддръжка и техническо обслужване на моторни транспортни средства; строителство; селско стопанство и лека индустрия – произвеждане на текстил и дрехи.
Даниела Алексиева от КНСБ посочи, че планът се финансира по Оперативна програма „ Добро ръководство “ и в границите на него ще бъде направена карта, която ще покаже в кои региони на страната какъв е растежът на недекларираните контракти в тези четири бранша. Ще бъде основано мобилно приложение за подаване на сигнали, ще бъде основан анимационен филм, а в края му ще бъде създаден пакет от ограничения, които ще включват законодателни начинания за да бъде преборена сивата стопанска система и недекларирания труд.
По браншове
Председателят на Съюза на автосервизите Емил Генов сподели, че имаме най-стария авто парк в Европа. Той уточни, че по публични данни на полицията, броят на записаните коли са над 4.2 млн., от които колите на възраст над 10 година са 3.5 млн., а над 1.5 млн. са над 20 годишни. Около 310 000 автомобила се записват годишно, от които към 36 000 са нови, а другите са втора ръка. Генов акцентира, че скоро в страната ни ще стартират да се движат дизеловите коли, които бяха или предстоят да бъдат неразрешени в Западна Европа, което подрежда България преди всичко по нечист атмосферен въздух и към момента сме подсъдими по дело, заведено от съда в Люксембург за неспазване на европейски наставления. Председателят добави още, че сме първенци и по починали в пътнотранспортни катастрофи.
" Картинката се добавя и от това, че в България няма правилник за осъществяване на сервизна активност. Това отвори необятно порти за импорт на регламентирани елементи, на работа в нерегламентирани работилници. В тези сервизи не издават касови бележки, не дължат Данък добавена стойност на страната, не назначават чиновниците си на контракти, не носят отговорност за качеството на ремонтите ", акцентира още той.
Според него един подобен правилник ще изкара сервизите на ярко. В новия законопроект за автомобилните транспорти се планува обществен указател за осъществените поправки, който ще вмени отговорност на сервизите да носят отговорност за ремонтите, които правят.
Сериозен проблем се явяват и автомобилните школи . По думите на ръководителя на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България Красимир Георгиев сред 80 и 90% от автошколите работят в сивия бранш. Той разкри, че постоянно компании без коли взимат лиценз и го преотдават на хора, които имат коли, само че те не подлежат на надзор. По неофициални данни на сектора от този сив бранш държавната хазна губи по 50 млн. лв. на година като включително не са изчислени изплащането на компенсации.
От Федерацията на самостоятелните синдикални организации от леката индустрия обявиха, че максимален проблем е употребата на човешкия труд и честото нарушение на Кодекса на труда. " Искаме подписване на браншов групов контракт, който ще ограничи сивия бранш. В него ще могат да се заложат стандарти за качество ", съобщи ръководителят на федерацията Цветелина Милчалиева, която акцентира, че растежът на сивия бранш в браншовете текстил и облекло е към 40% .
От земеделския отрасъл споделиха, че всеобщо се нарушават трудовите права на служащите, както у нас, по този начин и зад граница. " Около 45% е растежът на недеклариран труд в селското стопанство в България . От 90% наети по трудов контракт, през днешния ден наетите, по отношение на действително работещите в земеделието, които са към 500 000, са 10%. А заетите по отношение на наетите в страната са 3%, които съставляват 57 000 души “, съобщи Светла Василева и добави, че 80% от трудещите се работят на джука сделка.
Проблемите в строителния отрасъл са същите като в останалите сектори като по техни калкулации броят на записаните компании е 5100, до момента в който на територията на страната ни работят 15 000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР