Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова

...
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова
Коментари Харесай

ЕК ще разследва произхода на COVID-19

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен прикани за следствие произхода на новия ковид и съобщи, че Китай би трябвало да бъде зает в този развой, написа CNBC.

Властите в страни като Германия, Швеция и Австралия насочиха апели да се организира изследване по какъв начин тъкмо е почнало разпространяването на вируса, който до момента болести над 3,2 млн. души в света и взе над 230 хиляди жертви.

Пред CNBC Фон дер Лайен разяснява, че би желала да види съдействие от страна на Китай, с цел да се стигне до изясняване по какъв начин тъкмо се е развил коронавирусът.

„ Смятам, че за всички ни е значимо, значимо е за целия свят. Никога не знаеш по кое време ще стартира идващият вирус, тъй че всичко, което желаеме, е за идващия път. Научихме си урока и създадохме система за ранно предизвестие, която действително действа, и целият свят би трябвало да способства за това “, показва още тя.

Фон дер Лайен прикани за по-голяма бистрота в бъдеще и съобщи, че държавните управления би трябвало да си научат уроците от сегашната рецесия. По думите ѝ един от уроците от сегашната пандемия е нуждата от повече данни, от повече концентрация, когато тези данни се проучват, тъй че механизмът за ранно предизвестие да е доста по-добър.

„ Така да вземем за пример, на равнище Европейски съюз знаем, че се нуждаем от по-стабилна система от данни за такива обстановки, като тази сега с ковид “, разяснява още тя, написа investor.bg.

Критики към Китай

За новия ковид се чу първо от китайския град Ухан още през декември.

Въпреки че Китай изпрати медицински личен състав и съоръжение на страните, които се борят с Covid-19 сега, азиатската страна се изправи пред редица рецензии за метода, по който е дала отговор на вируса, който се счита, че е тръгнал от пазар за диви животни.

В края на януари китайските управляващи оповестиха краткотрайна възбрана на търговията с диви животни на сходни пазари, в супермаркети, заведения за хранене и платформи за онлайн търговия, само че есперти и организации за запазване на дивите животни приканиха за дефинитивна възбрана, с цел да се предотвратят бъдещи пандемии.

Освен това Китай е подложен на критика и за неналичието на бистрота по време на експлоадирането на епидемията. Пекин е упрекван, че е дал отговор прекомерно постепенно на протичащото се. Световната здравна организация предизвести за обвиняванията против обособени страни за разпространяването на Covid-19, заявявайки, че посочването с пръст на обособени страни с висок брой случаи може да обезкуражи страните да дават точни данни за положението си.

Китай отхвърли обвиняванията. В изявление за NBC от вторник китайският вицепремиер Ли Ючън съобщи: „ Китай беше отворен, транспарантен и виновен в отговора си против Covid-19. Не скрихме нищо и не отложихме никакви старания. Вече публикувахме информация за това по какъв начин споделяхме информацията за Covid-19 във времето ”. Той добави, че няма интернационален закон, който да поддържа обвиняването на страна, просто тъй като е била първата, оповестила появяването на заболяване.

„ Историята също не познава подобен казус “, безапелационен е той.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп съобщи, без да дава никакви доказателства, че е убеден, че коронавирусът е тръгнал от лаборатория в Китай. Коментарите той направи, откакто тайните служби в Съединени американски щати обявиха, че разследващата общественост в страната не има вяра, че вирусът е основан от човек или е генетично модифициран.

Отношенията сред Европейски Съюз и Китай

Запитана дали следствието може да докара до намаляване на връзките с Китай, Фон дер Лайен не се съгласи с това изказване: „ Не, не мисля, тъй като всичко е в наш интерес. Имам поради, че тази пандемия нанесе толкоз огромни вреди “.

„ Така че е в наш интерес, на всяка страна, да сме по-добре готови за идващия път. Не знаем по кое време сходна рецесия ще се случи още веднъж, само че би трябвало да бъдем готови по-добре “, изясни Фон дер Лайен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР