Предложения да се повиши осигурителната вноска за пенсия, за да

...
Предложения да се повиши осигурителната вноска за пенсия, за да
Коментари Харесай

Предлагат вдигане на осигуровката за пенсия

Предложения да се увеличи осигурителната вноска за пенсия, с цел да се обезпечат пари за пенсии, оферират специалисти. „ Дефицитът пораства. Трябва да се търсят способи да се обърне наклонността. Повече хора на пазара на труда с по-високо заплащане – това са главните пътища това да се случи.

Другият вид е повишение на размера на осигурителната вноска за първия дирек. Третата опция е обществено неприемлива, защото значи прекъсване на растежа на пенсиите “, съобщи на полемика Любомира Язаджиева, шеф на Дирекция " Пенсии " в Национален осигурителен институт. съгласно нея рисковете, пред които се изправяме, са мъчно прогнозируеми и мъчно могат да залегнат в дълготрайните планове.

Подобна теза посочи и някогашният обществен министър и член на обществената комисия в Народно събрание Георги Гьоков. Според него или би трябвало да подвигаме дотациите, или осигуровките – трети вид няма.

„ Има предложение, когато се осъвременяват пенсиите от 1 юни, само че да се взима по-големият дял – което е по-високо, то да се взима. Не съм последовател на преизчисляването на пенсиите, само че когато взимаме на база на рекомендации за увеличение на тежестта на избрана осигурителна година, обикновено е да пристъпим към преизчисление “, добави той.

На противоположната теза обаче застана различен някогашен обществен министър - Хасан Адемов. „ Да разчитаме единствено на увеличение на осигурителни вноски (отделно, че това е неизвестен политически ход) е нереалистично. Истината е, че през 2001 година намалихме осигурителните вноски и внезапно се усилиха приходите. За страдание, сега нещата са напълно разнообразни. Трябва да забележим по какъв метод употребяваме парите от европейската взаимност. Трябва да увеличим конкурентоспособността на стопанската система “, счита Адемов.
 istock istock
Той напомни, че когато започва актуалният вид на пенсионната система, задачите бяха свързани със основаването на устойчива пенсионна система. В началото бяха заложени разнообразни параметри и формули. „ Аз съм безапелационен съперник на това да се преглеждат настрана първият и останалите стълбове, тъй като те би трябвало да са взаимно допълващи се, а не конкуриращи се. Да се върнем към едностълбов модел е казуистика “, уточни някогашният обществен министър.

По думите му доближаването на минималния към междинния размер на пенсията е мощно притеснително, тъй като тези, които получават минимални пенсии, в огромната си част нямат съвсем никакъв принос към осигурителната система.

Адемов изясни и що е то пенсия? Доход, заместващ приходите от труд, най-общо казано. Може ли пенсионният приход да задоволи всички потребности, които са били налични по време на трудовия живот? Тук идва мястото на общественото подкрепяне.

Швейцарското предписание вършеше работа, до момента в който осигурителният приход не стартира да пораства по-бързо от инфлацията, добави той.

Очаква се нарастване на вдовишката добавка към пенсиите

Независимо от осъвременяването на пенсиите годишно по швейцарското предписание, те още веднъж изостават спрямо тези в страните-членки от Европейски Съюз. Това усилва риска от беднотия измежду пенсионерите, призна и зам.-министърът на труда и обществената политика Десислава Стоянова. Тя означи, че тематиката за устойчивото развиване на пенсионноосигурителната система в България е една от най-важните за обществото ни. „ Пенсиите имат значително значение за виталния стандарт на една огромна група хора и тези заплащания от ДОО за някои от тях са главен източник на приход за прекарване. В тази връзка, бих желала да напомня, че в програмата на държавното управление тази тематика е една от основните за интервала от юни 2023 година до декември 2024 година Надявам се с общи старания, с сходни конгреси да проучваме положението на пенсионното обезпечаване и да набележим ограничения за решение на съществуващите проблеми, показа Стоянова.
 istock istock
„ Обещават “, че в подмяна на постоянно внасяне на вноски през годините на работа, хората могат да разчитат на пенсионната система за приходи в интервал от време (на пенсиониране). Това съобщи Албена Великова от Българската асоциация по трудово право и публично обезпечаване. Според нея, на предвидимостта на пенсиите се обръща относително малко внимание, защото до момента дебатът се концентрира върху съпоставения, употребяващи изкуствени сюжети, при които събитията постоянно се развиват по предвидим метод.

Тя акцентира, че предсказуемостта разрешава на обособените лица и обществото, като цяло, да възнамеряват по подобаващ метод финансирането на мечтаното равнище на пенсионен приход, тъй че наличните запаси при пенсиониране да не са нито прекомерно високи (т.е. да е заделено прекалено много за пенсиониране), нито прекомерно ниски (да предизвиква прекомерно огромен спад в стандарта на живот при пенсиониране). „ Когато приказваме за пенсионните системи, се фокусираме върху времето на напреднала възраст, което изрично не е правилно, защото огромна част от осигурителните случаи не са свързани безусловно с хората в пенсионна възраст. Голяма част от младежите също употребяват разнообразни типове компенсации “, акцентира Албена Великова и добави: „ Трябва да осигурим подобен модел на събиране на вноски, който да е понятен за хората “.
 istock istock
За да действат дейно, пенсионните системи би трябвало да бъдат проведени по този начин, че тези обещания да дават постоянен, предвидим и съответен източник на пенсионни приходи за всеки участник. Предвидимостта на пенсионната система въздейства директно върху решението за пенсиониране: при по-стабилни системи хората са по-склонни да отсрочат пенсионирането до след формалната възраст за пенсиониране, заключи тя.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР