Предложението на Газпром към украинската компания Нафтогаз за продължаване на

...
Предложението на Газпром към украинската компания Нафтогаз за продължаване на
Коментари Харесай

Москва иска Киев да се откаже от присъдените обезщетения, за да продължи газовия договор

Предложението на " Газпром " към украинската компания " Нафтогаз " за продължение на контракта за пренос на съветски газ през Украйна е недопустимо, съобщи пред телевизионния канал ICTV украинският министър на енергетиката Алексей Оржел.

" Предложението, което получихме, е недопустимо за Украйна предвид на условието (на съветската страна - б.р.), да се откажем от воденето на арбитражни каузи и да подпишем контракт единствено за една година ", акцентира той.

" Газпром " предлага, против отстъпка от цената на газа, и двете страни да се откажат от взаимни искания в интернационалния арбитраж и да прекратят всички каузи, в това число Киев да се откаже от компенсацията от 2.56 милиарда $, които съветската компания би трябвало да заплати на " Нафтогаз " по силата на решение на Стокхолмския арбитраж.

Изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко съобщи, че препоръчаната от " Газпром " отстъпка е стопански нецелесъобразна, защото ще са нужни 28 години, с цел да се компенсира отводът от обезщетение.

" От икономическа позиция няма никакъв смисъл да се чака 28 години, с цел да получим това, което в действителност ще получим през идната година ", аргументира се той.

По думите на Витренко, " Нафтогаз ", счита да води договарянията за продължение на газовия контракт в тристранен формат, с присъединяване на Европейската комисия - това би разрешило да се обсъдят " по-прозрачно " предложенията на съветската акция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР