Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България

...
Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България
Коментари Харесай

Интелектуалци от Северна Македония: Ако това е условието за влизане в ЕС, казваме не

Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния развой, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво изказване, което няма годност пред институциите на Европейски Съюз ", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, обществени и културни дейци, педагози, художници, публицисти и всички, които оказват помощ за възпитанието и образованието на нашите генерации ", съобщи Българска телеграфна агенция.

"Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има опция да изрази своята последователност във времето и пространството .

С това предложение, още преди да стартира преговорният развой, македонците ще бъдат сведени до изкуствена структура от 1944 година Македонският език ще бъде исторически фиктивен за Европейски Съюз ", написа в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ.

Подписалите го приканват президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски да каже ясно и високо ,

че не е склонен "с предлагането на господин Макрон, което в действителност пази българските националистически хрумвания, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самородност ".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич

и цялото държавно управление е призовано да не се унижава. "Не си позволявайте още веднъж да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше доста по-лесно, тъй като имаше единствено един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от прегрешението, който желаете да прикриете ", пишат интелектуалците.

"Спомнете си, в случай че в миналото сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома "Какво знам за гибелта ", в която той написа какво значи гибелта на самоличността .

Според него, а и съгласно мнозина, това е най-ужасната от всички типове гибел! ", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които приканват и ръководителя на Европейския съвет, ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Европейския парламент да не считат "македонския народ за малоумен и необразован ".

"В своята многовековна история македонският народ в никакъв случай не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово .

Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се назовават ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се смятат за настойници на Европа. Езикът, на който е основана първата славянска писменост и на който са написани първите книги, ние назоваваме старославянски, а не като източния ни комшия - старобългарски.

Нечестно е в 21-ви век Европейски Съюз, като страж на европейските и международните демократични полезности , да постанова такива унизителни условия

в непочтено предложение на водеща страна в Европейски Съюз (Република Франция), в което се прави геноцид против цялостен един народ ", пишат интелектуалците, които показват увереност, че предлагането, в което "са изброени всички претенции на публична София за смяна на историята, за ограничение правото на изложение на научна мисъл, за отказване на македонския език, като признак на македонската нация ", е недопустимо за тях.

"Ако това е изискването за влизане на македонския народ в Европейски Съюз ,

тогава ние, македонските учители, споделяме "не ", приключва обръщението.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР