Иран изпълнява заплахата си и увеличава капацитета на инсталациите си

...
Иран изпълнява заплахата си и увеличава капацитета на инсталациите си
Коментари Харесай

МААЕ: Иран изпълнява заплахата си

Иран извършва опасността си и усилва потенциала на инсталациите си за обогатяване на уран, откакто предходната седмица Международната организация за атомна сила (МААЕ) одобри резолюция против него, заяви самата организация, представена от ДПА.

Иран е задействал спомагателни центрофуги с висока продуктивност за обогатяване на уран, уведомява МААЕ членуващите в нея страни в конфиденциален отчет, стигнал след това до няколко медии. Иранските управляващи са съобщили за монтирането на нови центрофуги за увеличение на производството.  

Според отчета към 350 нови центрофуги са инсталирани в под земята обект във Фордо, на към 30 км. североизточно от иранския град Кум. Според организацията приготвят се още 350.

На 5 юни МААЕ одобри резолюция, призоваваща Техеран да сътрудничи на инспекторите от организацията за изясняване на хипотетични негови секретни нуклеарни действия в предишното.

Германия, Франция и Англия непряко заплашиха да свикат Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в случай че Иран не даде отговори.

На собствен ред държавното управление на Иран заплаши „ симетричен, ефикасен и неотложен отговор “ на резолюцията.

Държавният департамент на Съединени американски щати реагира остро на последните ирански ограничения, разказани от МААЕ. Говорителят на ведомството Матю Милър акцентира, че те „ в допълнение подкопават изказванията на Иран, че нуклеарната му стратегия е мирна “. Той добави, че Съединени американски щати „ ще отговорят по подобаващ метод “, в случай че Иран приложи оповестените стъпки.

Официално Иран не обогатява уран за нуклеарни оръжия. Въпреки това той създава материал с близка до нужната за военни цели непорочност, която доста надвишава нужното за нуклеарно гориво или научни цели.

През 2015 година Иран се съгласи да ограничи фрапантно нуклеарната си стратегия в подмяна на ангажимент от западните страни, че анулират глобите си против него. На идната година новият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната си от подписаното съглашение, вследствие на което Иран възобнови обогатяването на уран.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР