Предложението на американския посредник за демаркацията на морската граница между

...
Предложението на американския посредник за демаркацията на морската граница между
Коментари Харесай

Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан

Предложението на американския медиатор за демаркацията на морската граница сред Ливан и Израел " пази " и " укрепва " ползите на еврейската страна. Това съобщи израелският министър председател Яир Лапид, съобщи Франс прес.

Ливан и Израел - прилежащи страни, публично в положение на война между тях, договарят от две години с посредничеството на Съединени американски щати за делимитиране на морската си граница, което да отстрани пречките за изследване и употреба на локалните подводни газови залежи.

Кабинетът на ливанския президент заяви през вчерашния ден, че е получил последното предложение на американския медиатор Еймъс Хохстийн. Хасан Насрала, лидерът на въоръженото придвижване Хизбула, господстващо в политическия живот на Ливан, приветства този " доста значим стадий ", изразявайки удовлетворение, че " към този момент има писмен текст ", като съобщи, че " околните дни ще са решаващи ".

Лапид сподели през днешния ден, че също е получил американското предложение и договаря " последните детайлности ".

" Все още не можем да кажем, че нещата са уредени, само че можем да кажем, че както поискахме през цялото време, предлагането напълно пази ползите на Израел в сферите на сигурността, дипломацията и стопанската система ", уточни министър председателят на днешното седмично съвещание на кабинета.

" Израел се пробва да реализира това съглашение към този момент над 10 години. Сигурността на севера (на страната) ще бъде засилена. Находището Кариш ще влезе в употреба и ще дава природен газ (...) Не се противопоставяме на развиването на още едно газово находище от Ливан, от което ще получим обективен дял ", добави Лапид.

Ливанските и израелските управляващи не огласиха предлагането на американския медиатор, само че съгласно ливанския в. " Л'Ориен-Льо Жур " находището Кариш остава под израелско ръководство, до момента в който Ливан получава " цялото газово поле Кана ", въпреки част от него да излиза отвън бъдещата линия на демаркация сред двете страни в Източното Средиземноморие.

Израелските управляващи обявиха, че се стремят да стартират допустимо по-скоро добива на газ от находището Кариш, разработвано от английската формация " Енерджиан ". А френската група " Тотал " се чака да изследва и създава находището Кана, прецизираха за Агенция Франс Прес израелски висши чиновници, осведомени със случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР