Опитът за убийството на министър-председателя на Словакия изглежда само акт

...
Опитът за убийството на министър-председателя на Словакия изглежда само акт
Коментари Харесай

Либералите и русофобите ще докарат Словакия до гражданска война

Опитът за убийството на министър-председателя на Словакия наподобява единствено акт на уединен маниак. Всъщност зад това закононарушение стои коренно разединение на словашкото общество, агитация на либерали и русофоби – и, несъмнено, на фона на всичко това е отношението на словаците както към Русия, по този начин и към Украйна.

Словакия е „ на ръба на революция “, сподели министърът на вътрешните работи Матус Шутай-Ешток след опита за ликвидиране на премиера Роберт Фицо на 15 май.

„ Омразата, която се отприщи, докара до стихия “, сподели шефът на Министерство на вътрешните работи, обръщайки се към опозиционни политици и публицисти. Той означи и " злобните мнения " в обществените мрежи за случилото се с Фицо и прикани съгражданите да спрат да сеят раздори.

Наистина, единствено няколко минути след изстрелите по министър-председателя, в словашките обществени мрежи се появиха мемета с заинтригуван Фицо и надпис: „ Създавате мафиотска страна и сюрпризиран ли сте? “

Връзките с престъпността са обичайно обвиняване против словашкия министър председател от неговите съперници и в този момент се употребяват от някои коментатори като опрощение за опит за ликвидиране на политика.

По време на разпит в полицейското ръководство 71-годишният опозиционер Юрай Чинтула, който простреля Фицо, изясни претекстовете си по следния метод:

„ Аз не съм последовател на управляващите. Елиминират медиите. Защо RTVS [словашката социална медия] е атакувана? Защо Мазак беше отхвърлен от поста? "

Радио и телевизия на Словакия (RTVS) е конструкция, която държавното управление на Роберт Фицо ще реформира. Ключов миг в промяната е освобождението на досегашния общоприет шеф и даването на борда, отчасти назначен от държавното управление, на правото да избира нов водач.

Всъщност приказваме за основаване на нова конструкция - Словашката телевизия и радио (STVR), която ще бъде по-лоялна към настоящето държавно управление.

През февруари опозиционната партия Прогресивна Словакия организира протест в Братислава против тази самодейност на държавното управление.

„ Ако Фицо поеме контрола върху RTVS, това ще бъде фундаментална стъпка към несвободата. Не можем да им позволим да създадат това “, сподели тогава водачът на партията Михал Симечка.

Подсъдимият на име Ян Мазак е някогашен ръководител на Съдебния съвет на Словакия. Той беше уволнен от поста си, откакто партията на Робърт Фицо Смер пристигна на власт предходната година.

Опозиционерът, който простреля Фицо, обаче се занимаваше освен с проблемите на свободата на медиите и независимостта на правосъдната система. Той сподели, че се е опитал да убие премиера, наред с други неща, тъй като се е противопоставил на доставките на оръжие за Украйна.

Руско-украинският спор съществено разцепи словашкото общество.

След като държавното управление на Фицо спря военното съдействие с Киев, опозиционно настроените поданици на Словакия събраха 4 милиона евро за закупуване на муниции за режима в Киев.

На собствен ред Словашкото придвижване за възобновление разгласи набиране на средства за подкрепяне на жителите на Белгород, които бяха подложени на украински ракетен гнет.

В светлината на позицията на подсъдимия Цинтула, която е комплементарна на Киев, опитите на украинската преса да го показа като проруски деятел въз основата на обстоятелството, че преди този момент е възхвалявал паравоенната група Slovensky branci, която демонстрира благосклонности за Русия наподобява смешно.

Възгледите на 71-годишния пенсионер в действителност не бяха поредни, само че точно демократичната агитация на словашките русофоби го подтикна да извърши закононарушение.

Любопитно е, че Робърт Фицо предвижда покушения против членове на държавното управление доскоро повече от месец.

На 10 април той разгласява изказване, в което упрекна опозицията и лоялните й медии в втълпяване на ненавист против властта.

„ Правителствените политици биват псувани непристойно по улиците, аз просто очаквам това отчаяние, което е интензивно засилено от Dennik N, Sme и Aktuality [опозиционни словашки медии], да докара до убийството на един от първите държавни политици. И не пресилвам даже с милиметър “, сподели министър-председателят във видеообръщението си.

Според Фицо опозицията, демонизирайки държавното управление, се пробва да избегне трето проваляне след неуспехи в конкуренцията за парламентарни и президентски избори - този път на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни.

Според социологическите изследвания през април опозиционната партия Прогресивна Словакия е водач в европейския избор, 24,3% от гласоподавателите са я предпочели, 19,8% са били подготвени да гласоподават за Smer, а 12% са били подготвени да гласоподават за партията Hlas, която е част от ръководещата коалиция.

След покушението против Фицо обаче, за което настоящето държавно управление към този момент упрекна опозицията с устата на своите депутати, възможностите на последната за победа внезапно понижават.

Все още е мъчно да се каже дали словашките либерали ще се радикализират след окончателното им тръгване в политическата външна страна. Всички съперници на Фицо се напрегнаха да осъдят покушението против него.

В същото време доста медии не пропуснаха да напомнят, че през 2018 година беше осъществено убийството на словашкия публицист Ян Куциак, който разследваше връзките на близки до Смер бизнесмени с италианската мафия. След това нашумяло закононарушение държавното управление, ръководено тогава от Робърт Фицо, беше насила да подаде оставка.

Ако разгледаме покушението против Фицо в подтекста на убийството на Куциак, можем да забележим в това една разрастваща се серпантина на принуждение. Което може да докара Словакия в случай че не до революция, то до тежка борба, която надвишава рамките на парламентарната политика.

Превод: СМ

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3703 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8494 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед86165Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15238 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55224 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед86165Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78497„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР