Предизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи. Тази прогноза

...
Предизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи. Тази прогноза
Коментари Харесай

Александров: Изглеждаше, че БСП ще дойде на власт, но насочи страстта си навътре

Предизборната акция няма да е фокусирана върху хрумвания. Тази прогноза направи в предаването " Политически НЕкоректно " общественият антрополог Харалан Александров. Той посочи, че упованията му са мотор на акцията да са мощни страсти и пристрастеност, а не ценностни, идеологически или визионерски структури:

" Отдават се на паниката на оцеляването в пандемията и на битката за власт. Това са първоначални, доста мощни трендове, които в по-цивилизовани общества и в по-спокойни времена съумяват да бъдат удържани. По всичко си проличава, че ще премине в този дух. Много повече ще се моли към страховете, гнева, разочарованието и чат пат към вярата, само че доста по-малко към разсъдъка и към рационалното конструиране на бъдеще ".

Александров даде образец, че открива това даже на езиково равнище, тъй като има към този момент партия, която съдържа в името си две повелителни фрази - " Изправи се! Мутри, вън! ", което, съгласно него, звучи заклинателно:

" Което значи, че моли към страстта и е доста надалеч от концепцията за конструиране на бъдеще, което по нужда е на езика на някакво експертно познание. Мисля, че имаме овакантяване на експертността и това не е изненадващо, поради цялата рецесия на престижите и на модерната просвета, която има вяра в напредъка, управляемостта и в това, че можем да предвидим бъдещето, можем да го създадем и да го управляваме ".

Според него твърдите партийни ядра са много мобилизирани и борбата ще бъда за разширение на перифериите.

Социалният антрополог предвижда Българска социалистическа партия да загуби част от партийната си сила за вътрешни преподреждания:

" Тя наподобява като организация, която се бори да завоюва избори и в същото време се бори със себе си ".

По думите му няма нищо по-естествено от това след 10-годишно ръководство на ГЕРБ - да пристигна Българска социалистическа партия на власт:

" По всичко си личеше преди няколко месеца, че това ще се случи, само че сега към този момент стартирам да го слагам под въпрос, тъй като пристрастеността в социалистическата партия наподобява ориентирана във вътрешността, а не на открито. Но не можем да отречем яркото и мощно водачество на Корнелия Нинова ".

Лидерството в Движение за права и свободи има мистично-окултен нюанс, счита Александров:

" Имаме влъхва - в лицето на Ахмед Доган, който се поизнася по отвъдно стратегическите въпроси. И доста интензивно оперативно водачество на терен ".

Според него водачеството на Бойко Борисов е на " индивида, който работи, строи и се бори против ентропията ":

" Това му подсигурява поддръжка, само че ще забележим по какъв начин ще се осъществя на бъдещи президентски избори ".

В коментар за извънпарламентарните политически обединения, Харалан Александров уточни " пасивното водачество " на плана на Слави Трифонов, който би могъл да се окаже главен печеливш от протестните събития в страната, само че без да му се постанова да върви на площада.

" Демократична България " се е позиционирала като притежател на напредъка, счита общественият антрополог:

" Това е тази наивна, оптимистична религия, че напредъкът ще се случи оттатък нас ".

Александров дефинира патриотично-консервативното начало в политиката като доста стабилно и оцеляващо, тъй като културата ни е такава.

Според него е допустима бъдеща ръководеща коалиция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, само че:

" Да се конституира територия на диалог, в която да се слагат значимите въпроси за полезността и за морала - кое е възможно и кое не е. Защото, в случай че затворим този диалог, и решим да не се караме, като не слагаме сложните въпроси за корупцията, за подмяната, за измяната на представителството, отказат да се дебатират тези въпроси води до голямо напрежение и отчаяние. Което дава сила на разрушителните революционни и разрушителни трендове в обществото ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР