Преди три години ЕС наложи на Русия секторни санкции заради

...
Преди три години ЕС наложи на Русия секторни санкции заради
Коментари Харесай

Къде санкциите на ЕС удариха Русия най-силно

Преди три години Европейски Съюз наложи на Русия секторни наказания поради намесата й в спора в Източна Украйна. Оттогава срокът на рестриктивните мерки нееднократно бе удължаван. За финален път - на 28 юни 2017 година, когато Съветът на Европейски Съюз реши да продължи ограничаващите ограничения до 31 януари 2018 година

Санкциите визират основно финансовия, енергийния и отбранителния бранш, надлежно на доктрина не засягат елементарните жители. Експерти обаче установяват, че в действителност отзвукът от евросанкциите се усеща и от елементарните хора в Русия, а отрицателният резултат от "санкционната война " може да трае с години, написа "Дойче веле ".

Путин, Меркел и лабрадорът Кони

TIME: От тези 5 страни зависи бъдещето на Русия

Путин желал от Клинтън Русия да е част от НАТО

Икономиката към този момент се приспособява, само че може би за малко

Макроикономическите индикатори сочат, че стопанската система на Русия се е приспособила към европейските наказания, съобщи пред "Дойче веле " Игор Николаев, шеф на института за стратегически разбори към компанията ФБК.

"Над две следващи тримесечия в Русия се записва растеж на Брутният вътрешен продукт по отношение на предходното тримесечие (през първите три месеца на 2017 година съветският Брутният вътрешен продукт бе 0,9 на 100, бел. "Дойче веле "). В такива случаи е признато да се споделя, че страната бележи стопански растеж ", сподели икономистът.

При все това съгласно него този растеж се дължи основно на външни фактори, най-много на поскъпналия нефт. "Има разнообразни степени на акомодация. Може да се адаптираш и все по този начин да си покрай нулата ", уточни Николаев. Според оценка на ФБК западните наказания са предизвикали на Русия годишни загуби в размер на близо 1,2 % от Брутният вътрешен продукт. Ако не бъдат вдигнати, след още една година стопанската система може да стартира да губи годишно по три и повече % от Брутният вътрешен продукт.

"Такава ще е основната цена на глобите. След президентските избори (през 2018 година, б. р.) в страната при всяко състояние се чакат промени. При отворени пазари и естествени външноикономически връзки това би било дейно. Но при санкционно опълчване успеваемостта им много ще намалее. И загубите ще стигат към този момент трилиони ", счита Николаев.

Effectiveness of Economic Sanctions on Russia’s Economy - Foreign Policy Research Institute https://t.co/69X7CeZsuo
— Ari Laaksonen (@LaaksonenAri) July 12, 2017
Удар по финансовия бранш с рикошет върху виталния стандарт
Според специалисти от европейските наказания през последните три години най-силно е потърпевш финансовият бранш. Наложените ограничавания включват възбрана за кредитиране на съветски банки и държавни компании от западни банки.

Това внезапно е свило достъпа на съветския бизнес до "евтини " пари. Съответно, както изясни пред "Дойче веле " аналитикът на бизнес групировката "Финам " Алексей Коренев, бизнесът е срещнал "трудности с рефинансирането на дълга, стана належащо да се търсят и намират различни източници на заеми ".

По думите му постоянно се случва даже страни, неприсъединили се към глобите, да не рискуват с заеми нито за съветската страна, нито за финансовата сфера, нито за обособени предприятия. С течение на времето, колкото повече наближават датите за погасяване на заеми, обстановката стартира да се изостря.

"Двойно са понижени периодите за кредитиране. Това затруднява рефинансирането на дълга и построяването на кредитни вериги ", означи специалистът.

Проблемите в огромния бизнес на пръв взор не засягат елементарните консуматори. Но и жителите усещат на гърба си резултата от финансовите наказания. Те провокират "поскъпване на храните и на стоките за национално ползване, стесняване на заплатите, спад в курса на националната валута, растеж на безработицата заради застоялост на трудовия пазар ", изброи Коренев.

Тези проблеми съгласно него се натрупат още от 2013 година и са се изострили след приемането на глобите. "Ситуацията отчасти се подобряваше заради заместването на вноса с родно произвеждане, само че появяването на нови и нови санкционни пакети пречеше и към момента пречи да се решат проблемите напълно ", сподели аналитикът.

Europe and North America are united in condemning#Russia’s actions & continue supporting economic sanctions - @jensstoltenberg pic.twitter.com/GC0NNJWzrY
— Oana Lungescu (@NATOpress) July 10, 2017
Влияние върху петролногазовия комплекс: мъгла над шелфа

Евросанкциите засягат и най-деликатния бранш за суровинна Русия - енергийния. При все че рестриктивните ограничения на Брюксел по отношение на него не са така радикални, колкото американските, въздействието им бе налице, а е непокътнато и до през днешния ден.

Както заяви за "Дойче веле " Анна Кокорева, зам.-директор на ръководство "Анализи " в компанията "Алпари ", "от самото начало бяха ударени акциите на петролногазовите компании, които реагираха със спад и се възстановяваха с прекомерно умерено движение ". Днес те към този момент се котират на предходните равнища. Освен това съгласно Кокорева глобите може индиректно да са влошили връзките на "Газпром " с Европейската комисия и неговите сътрудници.

Европейските предприятия имат възбрана да дават на съветските си сътрудници услуги, свързани с дълбоководно сондиране за рандеман на нефт и газ. В Русия има изострен дефицит на лични сондажни съоръжения, годни за работа на шелфа, няма и профилирани плавателни съдове за триизмерни сеизмични изследвания.

Като цяло "в Русия липсват съвременни технологии за рандеман от шелфа. Затова дълготрайните вероятности да бъде овладян стават още по-мъгляви ", предизвести наскоро в отчет, изнесен в Московския държавен университет, Юрий Ампилов, професор от катедра "Сеизмометрия и геоакустика ".

А в публикация за въздействието на глобите върху шелфовите планове той установи: "Зависимостта от вноса няма по какъв начин да се в профил бързо. При днешното окаяно състояние на машиностроенето у нас това за жал е невероятно. "

Sanctions don't work. They aren't working on #NorthKorea and they won't succeed on #Putin & #Russia. Waste of time https://t.co/fkz0bvHCzv
— Prof. Steve Hanke (@steve_hanke) July 27, 2017
Непреодолимо ли е софтуерното закъснение?

Недостигът на западни технологии повлиява и други браншове. Санкциите на Европейски Съюз, ориентирани против военнопромишления комплекс, включват освен възбрана върху оръжейната търговия, само че и върху износа на артикули с двойно предопределение, което води до дефицит на комплектовъчни произведения за хай тек браншовете, по-специално за микроелектрониката.

Според специалисти сходен стрес би могъл да тласне напред развиването на индустрията в Русия, само че през изтеклите три години казусът с недостига на технологии по този начин и не бе решен.

"Днес предприятията от високотехнологичните браншове и по-специално микроелектрониката са принудени, щат не щат, да развиват лични технологии. Може да не са толкоз съвършени, само че са си техни ", споделя Алексей Коренев.

Същевременно, както се изрази той,

има цели сегменти в модерното хай тек съоръжение, където Русия не би могла независимо да се поддържа на едно равнище с високоразвитите страни.

Развитието на индустрията се бави поради непрекъснатите упования за повдигане на глобите, счита Юрий Крупнов, началник на Института за демография, миграция и районно развиване.

"Така в последна сметка въобще не стигнахме до собствен личен софтуерен формат. И обстановката може да стане пагубна, тъй като непознато към този момент няма, а свое не сме основали ", обобщи специалистът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР