Преди повече от 11 години Националната здравноосигурителна каса съобщи за

...
Преди повече от 11 години Националната здравноосигурителна каса съобщи за
Коментари Харесай

За четвърти път отлагат въвеждането на електронната рецепта

Преди повече от 11 години Националната здравноосигурителна каса заяви за създаването на Проект „ Електронна рецепта ”. Той целеше   " построяването на централизирана “онлайн ” система , която да обгръща дейностите по предписването и отпущането на лекарствени артикули, медицински произведения и храни за специфични медицински цели. Това включва регистрация, осъществяване и ръководство на електронни предписания, които съдържат медикаменти, заплащани изцяло или отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "

Тогава беше дадено , че " въвеждането на електронна рецепта ще улесни и пациентите, и лекарите , тъй като ще даде опция при позволена неточност при изписването на медикаментите тя да бъде отстранена незабавно, без да се постанова наново посещаване при лекаря. "   И още : " С реализацията на този план ще се усъвършенства и контролът от страна на НЗОК по определяне и разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и храни за специфични медицински цели, като той ще се реализира в действително време. "

Десет години по-късно, на 01.07.2021, от приложимост излезе хартиената рецептурна брошура, с цел да отвори път на електронната. 

На 1 май 2022 година хартиена рецепта трябваше да отиде в историята , само че от пресцентъра на Министерството на здравеопазването оповестиха, че това няма да се случи. 

Междувременно в министерството са постъпили 74 мнения и оферти в границите на публичното разискване на плана за изменение на Наредба №4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Предвид огромния брой изпратени мнения и оферти от заинтригувани страни и нужното софтуерно време за тяхното разглеждане и разискване, посоченият в плана за изменение на наредбата период от 1 май 2022 година за отпадане на хартиената рецепта се отсрочва , прецизират от пресцентъра.

Министерството на здравеопазването продължава да работи в посока въвеждане на електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР