Преди още техният стартъп да има клиенти, бизнес план или

...
Преди още техният стартъп да има клиенти, бизнес план или
Коментари Харесай

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес план

Преди още техният стартъп да има клиенти, бизнес проект или даже публично име, някогашните откриватели от Гугъл Ники Пармар и Ашиш Васвани се радват на интерес от страна на вложители, които желаят да поддържат идващото огромно нещо в изкуствения разсъдък.   В Гугъл Пармар и Васвани са измежду съавторите на основополагащ отчет от 2017 година, който оказва помощ за взрива на по този начин наречения генеративен AI. По-рано тази година, единствено седмици откакто стартират независим план, те набират средства, които правят оценка тяхната новоизлюпена компания – в този момент наречена Essential AI – на към 50 милиона $.   Докато по-голямата част от екосистемата за рисков капитал в Силициевата котловина остава в застой, вложителите тази година наливат средства в компании като Essential, профилирани в генеративни AI системи, които могат да водят диалог, да основават изображения и компютърен код. Много от фирмите, които получават поддръжка, са нови и недоказани, показва The Wall Street Journal.   Анализатори от изследователската компания PitchBook предвиждат, че рисковите вложения в компании за генеративен изкуствен интелект елементарно ще надминат няколко пъти миналогодишното равнище от 4,5 милиарда $.    Това се дължи частично на инвестицията на Microsoft от 10 милиарда $ през януари в OpenAI, стартъпът зад извънредно известния ChatGPT. За съпоставяне вложенията в този бранш възлизаха на 408 милиона $ през 2018 година, когато OpenAI пуска първичната версия на езиковия модел, захранващ ChatGPT.   Предприемачите и техните вложители се надяват, че генеративният AI ще промени голяма част от бизнеса – от производството на филми до обслужването на клиенти и доставката на хранителни артикули. PitchBook пресмята, че пазарът на такива AI приложения единствено в корпоративните технологии ще нарасне до 98 милиарда $ през 2026 година от близо 43 милиарда $ тази година.

Днес вложителите постоянно скачат в AI стартъпи, даже когато не е ясно по какъв начин ще осъществят облага – изключително откакто разноските за изчислителната мощ, нужна за образование на AI модели, от време на време може да възлиза на десетки милиони долари годишно или повече.    Внезапният приток на капитал предизвиква доста откриватели в региона на изкуствения разсъдък, някои от които без управнически или действен опит, да стартират свои лични компании, което в последна сметка ускорява конкуренцията. Тя обаче кара вложителите да подкрепят  откриватели без те да имат явен бизнес проект.   Някои вложители означават, че по време на цялата тази тресчица ще бъдат построени страхотни артикули и компании, само че както и в предходни свръх цикли, доста от тях няма да свършат добре. „ Пазарът не може да поддържа милион разнообразни компании с половинчати хрумвания, споделя Мат Търк, вложител в основаната в Ню Йорк компания за рисков капитал FirstMark, представен от WSJ.    OpenAI е един от няколкото капиталоемки стартъпа, изграждащи големи логаритми, наречени огромни езикови модели, които могат да създават автентичен текст.

По-рано тази година Гугъл влага над 300 милиона $ в съперника на OpenAI – Anthropic. Компанията чака да набере до 5 милиарда $ в границите на идващите две години, с цел да развие своя огромен езиков модел, който стои зад  съперника на ChatGPT, наименуван Claude, съгласно презентация на вложител, прегледана от The Wall Street Journal.    Като цяло рисковото финансиране в Съединени американски щати се е сринало с 55% до 37 милиарда $ през първото тримесечие на 2023 година, съгласно PitchBook. Но вложенията, свързани с AI, към момента могат да се похвалят с чувството за взрив.   Големите покупко-продажби идват бързо и гневно.    Eleven Labs, гласов AI стартъп, неотдавна притегли капитал от Andreessen Horowitz, които оцениха компанията на към 100 милиона $, настояват източници на WSJ, осведомени с въпроса. Стартъпът Humane, основан от двама някогашни шефове на Apple, неотдавна събра 100 милиона $ от вложители, в това число от съоснователя на OpenAI Сам Алтман. Целта на Humane e да направи носими устройства, задвижвани от AI, заяви WSJ през март.   Character AI, стартъп за изкуствен интелект, учреден от двама други някогашни чиновници на Гугъл преди по-малко от две години, набра 150 милиона $ в неотдавнашен кръг, в който беше оценен на 1 милиард $, оповестиха от компанията. Базираният в Торонто стартъп за изкуствен интелект Cohere е набрал 250 милиона $, което значи оценка от 2 милиарда $.   Един от създателите на Character, Ноам Шазеер, е съавтор дружно с Ники Пармар и Ашиш Васвани на отчета на Гугъл от 2017 година, довел до по-ефективен и прецизен метод за разбор на блокове от текст от AI системите.    Съоснователят на Cohere Ейдън Гомес също е съавтор на публикацията.

Пармар и Васвани са привлекли средства от VC Thrive Capital и други за Essential през януари, откакто са напуснали различен стартъп за изкуствен интелект, на който са съоснователи година по-рано, показва още WSJ и добавя, че създателите на Essential към момента създават бизнес проекта си.    Adept, предходната компания на двойката заяви през март, че е набрала 350 млн. $ от вложители, измежду които General Catalyst и Spark Capital. LangChain, библиотека с отворен код за принадлежности за разработчици на програмен продукт, неотдавна затвори кръг от 10 милиона $ при оценка от 50 милиона $, макар че няма доходи. Няколко седмици по-късно компанията за рисков капитал Sequoia Capital се включи с още финансиране и усили четири пъти оценката до към 200 млн. $.   " В момента обстановката е много изкривена ", споделя Скот Бийчук, сътрудник в Norwest Venture Partners „ Това е вманиачен напор от рисков капитал. Всеки желае да влага в тези компании. “   Докато жегата към покупко-продажбите с AI се ускорява, и други вложители към този момент се тормозят, че доста от стартъпите ще се провалят заради огромния напън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР