Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание

...
Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание
Коментари Харесай

Д-р Спиридонов е лекар на годината в категория Иновации

Преди към 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание на гърдата – фиброаденом, а всяка шеснайсета – карцином. С днешна дата всяка осма е с карцином, а всяка четвърта е с фиброаденом. Това е голямо нарастване единствено за 20 години!. Това изясни доктор Йордан Спирдонов, експерт по образна диагностика в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. В деня на българския доктор той беше отличен от Българският лекарски съюз за „ Лекар на годината “ в категорията „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “.

Д-р Спирдонов е откривател на приставка за възстановяване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. „ Дълги години се сблъсквам с казуса за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при неспособност за осъществяване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да избави доста човешки животи”, уверен е радиологът.

Той изяснява, че до момента прецизността при диагностиката на онкологични болести на млечните жлези беше понижена при общоприета компютърна томография по тил. Причината е, че гравитацията води до изместване настрана и дисторция на млечните жлези. Изобретението на доктор Спирдонов разрешава да бъде въведена нова позиция на тялото - по стомах – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно нагледно проучване с друга устременост е доста по-голяма опцията да бъдат открити патологични промени в гърдите на дамата.

Той почоси и съответен образец за пациентка, която в началото са изследвали легнала по тил. „ Всичко говореше за четвърти етап, само че не можехме да бъдем сигурни. Тогава помолих пациентката да смени позицията си и да легне по стомах и всички в залата с облекчение видяхме, че в действителност става въпрос не за четвърти, а за втори етап на болестта, което допуска и доста огромна разлика в метода за лекуване “. Изобретението на доктор Спирдонов има и обществен аспект, защото подкрепя диагностиката в дребните градове, където лечебните заведения не разполагат с ядрено-магнитен резонанс.

Специалистът по образна диагностика в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ употребява случая, с цел да се обърне към българските дами с зов да внимават какви добавки одобряват. Част от добавките за хубост, по-добър тонус, при менопауза, съдържат фитохормони, които покачват риска от развиване на злоачествено образувание на гърдата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР