Преди няколко седмици в Европа беше представен първият Биткойн борсово

...
Преди няколко седмици в Европа беше представен първият Биткойн борсово
Коментари Харесай

Първият европейски спот Биткойн ETF е изправен пред проблеми

Преди няколко седмици в Европа беше показан първият Биткойн борсово търгуван фонд (ETF) на Euronext Amsterdam, обозначен със знак BCOIN. 

Дружеството, отговорно за този реформаторски ETF, Jacobi Asset Management, отлагаше стартирането му повече от година, базирайки се на неподходящо време през 2022 година Въпреки това приемът за стартирането му през 2023 година беше позитивен в общността.

Jacobi към този момент сложи означение ESG на своя ETF, където ESG значи екологично, обществено и управническо ръководство. Това означение служи за повишение на прозрачността по отношение на устойчивите капиталови артикули.  

Освен това сдруженията за ръководство на активи, пенсионните фондове и застрахователните компании се стремят да се борят с “ ” и да покачат доверието на вложителите във връзка с въпросите на устойчивостта.  

Зелено измиване (greenwashing) е термин, който се употребява за изложение на подправено, подвеждащо или погрешно деяние или набор от изказвания, направени от дадена организация по отношение на позитивното влияние на дадена компания, артикул или услуга върху околната среда.

Мартин Беднал, основен изпълнителен шеф на Jacobi, твърди, че ETF ще бъде “ “. Според данни, събрани от Bloomberg,

Допълнително потвърждавайки категоризацията на ETF, Беднал твърди, че фондът ще насочи вложенията си към документи за възобновима сила (REC). Чрез закупуването на тези REC Jacobi има намерение да поддържа задоволителен брой начинания за възобновима сила, с цел да компенсира излъчванията на парникови газове, свързани с силата, употребена в интервенциите по рандеман на Биткойн .

Някои природозащитници обаче не са изцяло съгласни с въпроса.  

Енергоемкостта на добива на Биткойн е всеобщо приета. Центърът за различни финанси в Кеймбридж уточни, че единствено 38% от добива на Биткойн употребява устойчиви енергийни източници. Андерс Бьорн, водещ създател на публикацията за REC в Nature Climate Change от 2022 година, означи:

Неотдавнашно изследване , извършено от MorningStar, разкри, че съвсем една четвърт от фондовете (23%), които настояват, че предизвикват устойчивостта в сходство с европейските разпореждания, не оправдават действително етикета ESG. Въпреки това доминират оптимистичните вероятности. Друго редом изследване предвижда, че световните ESG активи могат да доближат оценка от $50 трилиона до 2025 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР