Преди няколко месеца бразилският президент Жаир Болсонаро изглежда изоставаше безнадеждно

...
Преди няколко месеца бразилският президент Жаир Болсонаро изглежда изоставаше безнадеждно
Коментари Харесай

Болсонаро се връща в играта за президентските избори в Бразилия

Преди няколко месеца бразилският президент Жаир Болсонаро наподобява изоставаше безнадеждно от своя остарял политически противник Луиз Инасио Лула да Силва в изследванията на публичното мнение за идните през октомври президентски избори в страната. Някои анкети отреждаха победа на левичаря Лула още на първия тур. Оттогава обаче десният популист е в напредък и анализатори не изключват опцията той да завоюва втори следващ четиригодишен мандат, отбелязва Франс прес.

Популярността на Болсонаро, някогашен капитан от армията, бе спаднала до най-ниското си ниво в края на предходната година. Причините за това бяха няколко: преди всичко, пагубната реакция на пандемията от новия ковид, който аргументи гибелта на близо 620 хиляди души в Бразилия. Страната с население от към 215 милиона души е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати, а Болсонаро, неприкрит коронаскептик, направи редица скандални изявления по въпроса и се обявяваше срещу ограничаващите ограничения. Към това се прибавиха скокът на цените и увеличението на безработицата в най-многолюдната латиноамериканска страна и най-голяма стопанска система в района до 12 милиона индивида, довели до внезапен растеж на бедността.

Проучване на публичното мнение, извършено от института " Датафоля " в средата на декември предходната година, отреди на Болсонаро единствено 22 % от гласовете на първия тур на президентските избори на 2 октомври, против 48 на 100 за Лула - известен, изключително измежду по-бедните прослойки, някогашен държавен глава. Някогашният профсъюзен водач, на който е приписвана заслугата, че е извадил доста бразилци от бедността, бе наказан на затвор по обвинявания в корупция - присъда, която той дефинира като политически стимулирана в раздираната от яростни партийни битки страна - само че освободен през 2019 година с решение на Върховния съд.

Политолог, поискал анонимност, довери пред Агенция Франс Прес, че в обкръжението на 67-годишния Болсонаро е имало съществени терзания, че той не осъзнава какъв брой тежко е неговото състояние. Оттогава обаче обстановката се промени, като преди всичко епидемията стартира да отшумява. Това наподобява оказа помощ на популиста, прочут с полемичните си изявления и дейности, да стартира да си връща позиции.

В края на предишния месец изследване, извършено от института " ПодерДата ", към този момент му отреждаше закъснение единствено от пет % от 76-годишния Лула - надлежно 36 против 41 на 100. При това Болсонаро на процедура е с изравнени позиции с Лула в трите огромни южни бразилски щата, където има общо близо 100 милиона гласоподаватели - Сао Пауло, Минас Жераис и Рио де Жанейро.

Как може да бъде пояснен този напредък?

" Отчасти с отдръпването от конкуренцията на някогашния арбитър Сержио Моро ", чиито последователи десноцентристи се пренасочиха към претендента, " с който имат най-вече идеологически сходства ", разяснява Жералдо Монтейро, учител по политология в Университета на щата Рио де Жанейро. Експертът уточни като друга причина " страхотното умеене ", с което Болсонаро " подхранва поляризацията в Бразилия ". Президентът постоянно " наелектризира своите гласоподаватели, като стартира нова борба " - против Върховния съд, губернатори и други, добави Монтейро.

Освен това Болсонаро си върна напоследък благоразположението на две групи гласоподаватели - " бедните, на които отпусна обществени помощи ", и " върналите се към него " след отдръпването на Моро съперници на Партията на труда на Лула, означи Лусио Рено, учител по политология в Университета на Бразилия.

Цели пет месеца преди изборите " Болсонаро към този момент е под цялостна пара в акцията. Той се среща с гласоподаватели от самото начало ", сподели Силвио Коща, създателят на профилирания уебсайт " Конгресът на фокус " (Congresso em Foco). Коща означи, че бразилският президент обикаля все по-често най-отдалечените региони на страната, отпуска обилно държавни средства, открива впечатляващи инфраструктурни планове и пропагандира изключително доста в бастионите на Партията на трудещите се на североизток.

С многочислените си провокации Болсонаро е занаятчия на изкуството да " отклонява вниманието от същинските проблеми на (Бразилия), като коронавирус преди няколко месеца и пагубната икономическа обстановка през днешния ден ", добави Пауло Калмон, учител по политология в Университета на Бразилия.

Болсонаро постоянно се появява на публични места. Бразилският президент взе участие в мотопоходи и даже бе показан по какъв начин язди кон, по сходство на съветския си сътрудник Владимир Путин.

Жаир Болсонаро употребява интензивно и обществените мрежи. Според уеб страницата " Конгресът на фокус " акаунтът в " Туитър " на сенатор Флавио Болсонаро, най-големия наследник на бразилския президент, се е сдобил единствено за няколко дни в края на април с над 75 хиляди нови клиенти, 62 % от които обаче са ботове. Какво преимущество носи това?: най-полемичните постове са и най-популярните, като подправените информации се популяризират стремително, отбелязва Агенция Франс Прес.

За съпоставяне, по-възрастният Лула даже няма мобилен телефон. В обществените мрежи той има под 5 милиона клиенти - четири пъти по-малко от Болсонаро.

" За народа Болсонаро към този момент е избран отново! ", сподели възторжено в неделя Лусиана Рибейро, 47-годишна привърженичка на президента, по време на протест в негова поддръжка на митичния плаж Копакабана в град Рио де Жанейро.

Радостта ѝ обаче наподобява прибързана. Никога до момента в Бразилия президент, който се бори за втори мандат, не е имал толкоз висок % на отрицание, колкото Болсонаро - към 50 на 100, отбелязва Агенция Франс Прес.

Жералдо Монтейро оцени възможностите му за преизбиране на 35 %. Той въпреки всичко направи ангажимента, че Болсонаро въпреки всичко може да излезе отпред, според от това какво ще се случи по време на предизборната акция.

Със своето ядро от последователи, президентът има едни твърди 20 % от гласовете и " обезпечено място на втория тур ", означи Лусио Рено. Той заключи, че " Лула остава любимец, само че Болсонаро не трябва да бъде изключван ".

Силвио Коща предвижда " доста оспорвани избори, може би придружени от принуждение " поради оспорването на изборния развой от последователите на Болсонаро.

Как ще се развият неща зависи от Лула, отбелязва Агенция Франс Прес. Бившият бразилски президент в интервала 2003-2010 година (по конституция президентът няма право на повече от два поредни четиригодишни мандата) направи напоследък редица неправилни стъпки, с непохватни изявления за абортите, междинната класа и полицията.

Тази седмица левичарят съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е отговорен за войната в Украйна също толкоз, колкото и съветския си сътрудник Владимир Путин - позиция, противоположна на тази на западните сили. Това едва ли ще се отрази съществено на изборните настройки в самата Бразилия, която се намира на повече от 8 хиляди километра.

Предстои да се забележим дали идният през днешния ден в Сао Пауло - най-многолюдния бразилски град - огромен протест, с който Лула ще открие публично предизборната си акция, ще даде нов подтик на " остарелия лъв на бразилската политика ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР