Преди няколко месеца Американската агенция за международно развитие (USAID)***, забранена

...
Преди няколко месеца Американската агенция за международно развитие (USAID)***, забранена
Коментари Харесай

Нормалните партньори винаги заобикалят?

Преди няколко месеца Американската организация за интернационално развиване (USAID)***, неразрешена в Русия, съобщи, че за Вашингтон „ намаляването на зависимостта на Централна Азия от съветските пазари и направления за експорт е дълготраен приоритет, само че в този момент се е трансформирал в незабавна нужда “, за която Агенцията към този момент изразходва 34 милиона $ и отпуска спомагателни 15,2 милиона $ за търговски стратегии. И също така има и Китай с неговите планове за заобикаляне на Русия.

По един или различен метод, само че тези дни първият контейнерен трен на „ приятелски “ Узбекистан се втурва към Европа, заобикаляйки Русия по Транскаспийския интернационален транспортен маршрут (TITR). На 16 декември той потегли към българския Бургас. Както заяви пресслужбата на компанията Uzbekiston Temir Yollari: „ Този товарен трен се състои от 46 вагона и 91 единици 20-футови контейнери с товар от меден концентрат Almalyk. Контейнерният трен ще се движи по маршрута „ Узбекистан-Туркменистан-Азербайджан-Грузия-България/Европа “ с дължина над 4000 км. “ Той ще пресича Каспийско и Черно море с ферибот.

Превозът на товари се провежда в съдействие с задгранични сътрудници от Туркменистан (JSC " TLCT " ), Азербайджан (ADY Container LLC) и Грузия (GR Logistics and Terminals).

Досега TMTM не е бил употребен интензивно за търговия сред Азия и Европа. Но Китай се интересува на първо място от нейното развиване. Турция също няма да изпусне преимуществото си в Черно море. Транскаспийският интернационален транспортен маршрут (TITR) или Средният (средищен) кулоар започва през 2017 година по самодейност на Казахстан; Седалището на Асоциацията на превозвачите от междинния кулоар също се намира в Астана.

TITR минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия, по-късно до Турция и европейските страни и е опция на северните направления, които транспортират товари до Европа през Казахстан, Русия и Беларус. Освен това за Китай изпращането на артикули по транскаспийския кулоар може да се окаже даже по-скъпо.

TITM сплотява повече от 20 играча на транспортния пазар - притежатели на опорна инфраструктура и превозвачи от 8 страни. Това са Азербайджан, Грузия, Казахстан, Китай, Полша, Румъния, Украйна и Турция. В същото време е допустимо Москва да изследва опциите за свързване с TMTM. Европейската банка за възобновяване и развиване съобщи предишния месец, че е подготвена да влага милиарди евро в развиването на товарни направления сред Европа и Азия, заобикаляйки Русия.

Узбекистан към този момент употребява Средния кулоар за продан на артикули с Турция. Астана също не изостава от Ташкент. Днес Казахстан обмисля опцията за пробна доставка на петрола си от KazMunayGas (KMG) до рафинерията в Швед, Германия, само че не по байпас, а по тръбопровода „ Дружба “. Въпросът с доставките беше решен на равнище Бундестаг, а немските управляващи показаха интерес към постоянни доставки на първични материали от Казахстан по съветския водопровод „ Дружба “.

Магзум Мирзагалиев, началник на нефтената и газова компания KazMunayGas, споделя: „ Разглеждаме опцията за пробна доставка на нефт за Германия в сходство с инструкциите на президента Токаев. Доставките могат да стартират през януари 2023 година " В същото време формалният представител на Транснефт Игор Демин съобщи на 20 декември, че Русия няма информация за желанието на казахстанската страна да стартира експорт на нефт. Демин означи също, че Германия не е показала в заявката, че резервира директните мощности на петролопровода „ Дружба “ за казахстански нефт и не е удостоверила размерите, контрактувани от Казахстан.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР