Преди години, когато ние бяхме деца, гледката на баща, бутащ

...
Преди години, когато ние бяхме деца, гледката на баща, бутащ
Коментари Харесай

Модерният татко

Преди години, когато ние бяхме деца, гледката на татко, бутащ бебешка количка, беше такава необичайност, че събираше учудени погледи. Стриктното систематизиране на функциите в фамилията отреждаше грижите за дома на дамата, а децата някак по дифолт се зачисляваха към домашните задължения.

В наши дни като че ли нещата са се трансформирали. Независимо, дали е разследване на феминистката битка за пълноправие сред половете, дали дамите се трансформираха или мъжете проумяха, че „ женската “ работа няма да ги направи по-малко мъже, само че е реалност, че мъжете заемат все по-активна роля в развъждането на децата си и в семейството. Сякаш понятието „ женска работа “ се размива и губи категоричността, с което се приемаше преди време.

Факт е, че има доста повече литература от региона на логиката на психиката, медицината, различните и езотеричните учения за родителството и мъжът като се изключи че желае, само че може и да се научи по какъв начин да бъде по-добър татко и по какъв начин да взе участие в живота на децата си.

Вече на всички е ясно, че отговорностите на бащата не свършват с това да вземе бебето и майка му от родилния дом, нито финансовата помощ при развъждането на наследниците е задоволителна, с цел да изчерпи отговорностите на таткото. Мъжът взема ефективно присъединяване и живо се интересува от всеки стадий в израстването на децата му, тъй като по този начин би трябвало и тъй като му е прелестно. И тъй като желае да бъде значима фигура в живота на децата си.

И добре, че е по този начин. Ролята на бащата в фамилията е от извънредно значение за всички членове. Примерът, който той дава на децата си, построява светогледа им и модела на семейство, който те ще изградят след време, когато сами станат родители. Таткото задава модели за неустрашимост за момчето си и модели за блян за мъж при момиченцето. Онзи тъничък миг, наименуван „ образование “, се случва без значение от всичко, даже възпитаващите да не го осъзнават - техният образец е най-безпощадният модел на подражателство, даже думите им да споделят друго.

Ако майката усеща колегата си като сътрудник в същинския смисъл на думата и що се отнася до грижите за децата, съумява да одобри с по-голяма лекост измененията, с които е обвързвано майчинството, а обстоятелството, че има пълноценна анулация и разрешава да не загуби изцяло обществените си контакти и задължения.

Правейки съпоставяне с бащите от преди няколко десетилетия, става ясна позитивната смяна - ролята на таткото към този момент няма нищо общо с оня традиционен облик на непоколебим и дистанциран родител, към който децата изпитват благоговение. Въпреки това процесите на смяна са мудни и тромави, изключително в нашата балканска страна. Това е явно и що се отнася до решенията на институциите, що се отнася до наставнически права - сякаш двамата родители са равни, само че когато става въпрос за настойничество, бащата може да получи такова единствено в изключителни обстановки. А и дали самия татко би желал да поеме главната грижа за децата при възможна разлъка с майката? Въпрос, на който всеки татко би трябвало да даде почтен отговор, най-малко пред себе си.

Кой е този " съвременен татко "?

Абстрахирайки се от думата „ съвременен “, която в тази ситуация се употребява единствено с цел да бъде дистанциран от патриархалния вид родител, прочут на всички ни, бащата на новото време е този, който знае гестационната седмица, в която е бременната му жена. Или най-малко знае какво е това гестационна седмица.



Той се интересува от положението на мама и бебе, желае да усети по кое време рита, приказва му или има собствен метод да изрази вълнението си. Знае какъв брой изтощена се усеща тя вечер и не се срами да подготви вечеря за фамилията, да постави и вдигне масата, а по-късно даже да масажира отеклите и стъпала.

Модерният татко се интересува от терзанията на жена си за това по какъв метод да се появи на белия свят детето им и я поддържа в решението и. Говори с лекарите и знае тъкмо толкоз, колкото и тя, преимуществата и рисковете при естественото раждане и цезаровото сечение- не поради друго, а с цел да бъде съответен събеседник.

Няма да пожелаеме от модерния баща да участва на раждането - за доста мъже това в действителност е прекомерно, въпреки да има и смелчаци. Но той самия желае да бъде наоколо - даже да не е в центъра на събитията, той чака с боязън първото изплакване на детето си...и не тъй като знае, че по-късно следва обичайна почерпка с другари.

Знае изгодите и преимуществата от кърменето, поддържа жена си в компликациите, през които минава този развой първоначално и поема напълно домакинстването, с цел да може майката и бебето да бъдат спокойни - тъй като единственото, което не може модерният баща, е да кърми. Всичко останало е допустимо. Защото той по този начин желае и тъй като по този начин е обикновено да бъде. Нали детето е основано от двамата.

Татко е и на детската площадка, и на родителска среща, и на всички места. Знае имената на най-хубавите другари, връзва панделки, поправя колелото, целува охлузени колене. Чете приказки, даже си преправя гласа на страшните места. Пее песнички, носи " на конче ", танцува, само че и написа домашните и прави диктовки.

И синът му след време ще бъде подобен баща. И щерка му ще има подобен мъж до себе си. Защото е възпитано в среда, в която това е естественото държание на татковците.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР