Преди една година беше публикувана Европейската стратегия за изкуствения интелект

...
Преди една година беше публикувана Европейската стратегия за изкуствения интелект
Коментари Харесай

Мария Габриел: Всяка държава от ЕС трябва да има стратегия за изкуствения интелект

Преди една година беше оповестена Европейската тактика за изкуствения разсъдък и съгласно проекта към нея се чака страните от Европейски Съюз да имат своя национална тактика за изкуствения разсъдък до юни 2019 година Това сподели еврокомисарят за цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел на конгрес за висшето обучение и изкуствения разсъдък.

По думите й първият дирек в тази тактика е обвързван със усилването на софтуерния и индустриалния потенциал на Европа, като 25 % от роботите в света в този момент се създават в Европа. Европейска комисия усили със 70 % инвестицията в изкуствения разсъдък за интервала 2018-2020 година, достигайки 1,5 милиарда евро за европейските научни откриватели в региона на изкуствения разсъдък. Намерението ни е в идващия интервал - 2021-2027 година, да има по 1 милиард евро годишно, като публично-частното партньорство да носи 20 милиарда евро инвестиция в изкуствения разсъдък - всяка година, за идващия интервал на Европейска комисия, изясни българският еврокомисар.

Новата стратегия " Цифрова Европа " е моя концепция и е с бюджет от 9 милиарда евро, които ще се употребяват за пет области, за които няма страна от Европейски Съюз, която може да се оправи сама, осведоми Мария Габриел. Тя посочи, че една от областите е за изкуствения разсъдък и за него от тези 9 милиарда евро ще се отделят 2,5 милиарда евро за научните проучвания по тази тематика. Предвидени са и 700 милиона евро за високи цифрови умения, тъй като няма обща просветителна политика на равнище Европейски Съюз. Ще има и повече средства за киберсигурност, за суперкомпютри и за цифрови иновационни хъбове, добави еврокомисарят.

Мария Габриел означи, че и в този момент изкуственият разсъдък е част от всекидневието ни - да вземем за пример търсачките в интернет единствено след две влизания към този момент селекционират какви са ползите и търсенията ни. Изкуственият разсъдък може да бъде доста потребен, с цел да се понижи използването на пестициди, нужен е в медицината, а рано заран, посредством изкуствения разсъдък, хората може да научават къде има тапи по улиците и къде има свободни паркоместа, означи еврокомисарят.

Развитието на технологиите за изкуствен интелект ще промени изцяло стопанските системи на европейските страни в идните години, сподели Мария Габриел. Тя добави, че част от сегашните процеси в дадени специалности няма да съществуват, тъй като няма да се нуждаят от хората, които да ги правят. Изкуственият разсъдък ще разреши тези процеси да бъдат автоматизирани, само че съвсем всички останали работни места ще претърпят смяна.

Има две крайни отзиви, едното е, че изкуственият разсъдък ще докара до 60 % загуба на сегашните работни места, а другите разбори споделят - 9 %. За мен уравновесената позиция е, че изкуственият разсъдък ще промени огромна част от сегашните работни места и е доста значимо да се подсигурява, че актуалната просветителна система върви в крайник с цифровата промяна на стопанската система и обществото, съобщи Мария Габриел. По думите й доста е значимо да се съобщи също, че в никакъв случай новите технологии и изкуственият разсъдък няма да заменят учителя, само че те могат да оказват помощ на учениците, като ги привлекат и им дадат мотивация да се развият в образованието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР