Близо 350 затворници са освободени от ареста, за да служат

...
Близо 350 затворници са освободени от ареста, за да служат
Коментари Харесай

Първите 350 украински затворници ще се присъединят към армията

Близо 350 пандизчии са освободени от ареста, с цел да служат в украинската войска след влизането в действие на новия закон за наборната работа.

Това заяви министърът на правораздаването Денис Малиуска в изявление за Ню Йорк Таймс.

На 8 май Народното събрание на Украйна одобри законопроект, който разрешава на наказаните за избрани закононарушения да служат в армията, проправяйки пътя за доброволна готовност на пандизчиите. Президентът Володимир Зеленски подписа закона на 17 май.

По-рано през май Малиуска съобщи, че Украйна би могла да попълни редиците си с до 20 000 наказани, което би спомогнало и за понижаване на пренаселеността в украинските затвори.

До момента правосъдната система е получила 4300 молби и към този момент преглежда множеството от тях.

Хора, наказани за един случай на ликвидиране, евентуално могат да бъдат освободени, в случай че няма утежняващи виновността условия.

Новият закон, който разрешава на пандизчиите да служат в армията в подмяна на опцията за предварително освобождение, е в отговор на дефицита на жива мощ. Тъй като войната се води толкоз интензивно, колкото в никакъв случай до момента, украинската войска се сблъсква с възходящата потребност от попълване на бойните елементи, основаване на запаси и предоставяне на опция на съществуващите бойци да се ротират на фронтовата линия.

Правителството си сложи за цел да усили напъните за готовност през 2024 година и даде обещание да промени метода към набирането на военнослужещи, като даде повече благоприятни условия за избор на евентуалните наборници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР