Преди близо 10 години Картика Гупта и петгодишният ѝ син

...
Преди близо 10 години Картика Гупта и петгодишният ѝ син
Коментари Харесай

Да пропуснеш мига заради селфи: Как една снимка убива цялото преживяване

Преди близо 10 години Картика Гупта и петгодишният ѝ наследник претърпяват случай в Националния парк Йелоустоун.

Детето за малко не остава смачкано от навалица туристи, които желаят да се снимат с бизоните на назад във времето в търсене на съвършеното селфи.

По време на друго пътешестване до Шри Ланка преди пандемията, Гупта, която е публицист и фотограф, става очевидец на тълпи от туристи, които се блъскат, с цел да създадат фотография на залеза в Мириса.

Тя не е срещу търсенето на кадър за идеалното селфи, само че не може да понесе това, което разказва като " липса на внимание към другите ".

" Това не е хубав спомен ", споделя Гупта за времето, прекарано на едно от най-популярните места в Шри Ланка (към момента на публикуването #MirissaSriLanka има над 20 000 тага в Instagram).

Селфи културата не е нещо ново, както и " девиантното държание ", съгласно Ваня Богичевич, клиничен доцент в към Нюйоркския университет.

Но с възхода на " пътуването за възмездие " и " страха от пропускане ", свръхтуризмът и културата на селфитата, видимо обвързвана последица, са в скоростен напредък, изяснява тя, представена от BBC.

Въпреки че някои дестинации се пробват да притеглят туристи към по-малко известни забележителности и райони (Богичевич цитира напъните на Амстердам да реалокира квартала на алените фенери в покрайнините на града и опита на Флоренция да притегли гости към по-малко познати квартали), други като Венеция, не могат да избягат от известността си в листата с туристически обекти, което е в ущърб на полезностите на града и на локалните поданици.

Миналия месец гондола, която се носеше по каналите на Венеция, се прекатурна, когато група китайски туристи отхвърли да седне и да спре да снима.

Това не е първият случай, в който екскурзиант предизвиква акцидент и евентуално няма да е последният в именития италиански град – или други известни дестинации.

Нещо повече – има туристи, които " вървят против публичните правила ", демонстрирайки държание, което е " неуважително към културата ", споделя Богичевич.

Независимо дали става въпрос за неуместно облекло в религиозна среда (със селфита, които го доказват), театралничене пред монументи или рисковано държание при правене на фотоси (като да вземем за пример във Венеция), това може да бъде проблематично както за жителите, по този начин и за посетителите.

Политиците и държавните управления към този момент вкарват ограничения за ограничение на пътуванията до избрани обекти, като лимитират потенциала или постановат високи такси за посещаване. Някои даже подхващат директни дейности против фотосесиите и селфитата.

Преди две години Нова Зеландия възприе реформаторски метод в битката с културата на селфитата, като прикани туристите да спрат да вършат въодушевени от инфлуенсъри фотоси на горещи точки и вместо това да споделят нещо ново за пътуванията си в страната.

През май предходната година Халщат, Австрия, издигна дървена стена на най-популярното си място за селфита, с цел да блокира гледката към Алпите в символ на митинг против шумовото замърсяване и трафика. (След отзив в обществените мрежи тя беше отстранена.)

А през есента на 2023 година Върмонт влезе в заглавията на медиите, когато забрани на инфлуенсърите да снимат идиличните килими от есенни листа.

В Биг Сур, Калифорния, самодейността " Устойчиви придвижвания ", която предизвиква виновното държание по емблематичната, почтена за Instagram Магистрала 1, не е срещу селфитата, споделя Роб О'Кийф, основен изпълнителен шеф и президент на See Monterey. Тя има за цел да накара посетителите да излязат отвън рамките на селфито.

" Предизвикателството при селфитата е, че приемането на фотографията става по-важно от същинското прекарване ", сподели О'Кийф.

Тези политики могат да бъдат потребни, а Богичевич прибавя, че образованието и даването на образци - от страна на дестинациите и туристическите компании и даже от страна на инфлуенсърите, също са значими, изключително като се има поради, че някои места може да се нуждаят от разпространение, както и от получените вследствие на това долари за туризъм.

За някои пътешественици от поколението X обаче, непрестанното правене на селфита в никакъв случай няма да бъде нещо друго с изключение на скука, още по-малко ентусиазъм за бъдещо пътешестване и обмисляне на пътувания.

Гупта и фамилията ѝ, които живеят в Чикаго, обожават Йелоустоун, само че в този момент вървят през зимата, когато тълпите са по-малко. Редовно търсят дестинации, които са под радара, с цел да избегнат тълпите от захласнати от селфита туристи, които заплашват да лишават от прекарването им.

" Дразня се, че хората отхвърлят да оставят устройствата си и да се потопят в мига ", прибавя Джереми Харлан, продуцент от CNN (и представител на поколението X), който живее в Денвър, Колорадо и постоянно пътува както по работа, по този начин и за забавление.

" Ако сте към Монсерат, просто спрете и погледнете хубостта с очите си, запаметете я в главата си. iPhone 15 не се приближава до възпроизвеждането на този облик. "

Селфи културата е унищожила калдъръмените улици на Дъмбо, Бруклин, съгласно Алисън Тик, интериорен дизайнер и представител на Поколението Х.

Дъмбо е " идеалният образец " за това по какъв начин този " феномен е отишъл прекомерно надалеч ", споделя Тик, като показва по какъв начин цяла една улица в квартала в този момент е блокирана " за селфита ". Това към този момент не е място, на което тя може да се любува.

" Знам, че мнението ми по този въпрос издава възрастта ми, само че даже ненавиждам думата селфи. Просто не виждам какъв е смисълът в това да се снимаш самичък. "

Друг чудноват случай идва от Италия, когато в желанието да си направи селфи с бездомна котка екскурзиант пропуща същността на прекарването за лов на трюфели, за което си е платил, а след това се оплаква от това.

Случаят е с един от участниците в Experience BellaVita, самостоятелен туроператор в Италия и в последна сметка кара компанията да предложи нов метод за участниците в лова на трюфели да се " потопят сега ", изяснява Марино Кардели, притежател на Experience BellaVita.

Сега, по време на лова на трюфели в Абруцо, участниците в Experience BellaVita получават принадлежности – лопати за изваждането на трюфели и лакомства за кучетата, тъй че да се включат интензивно в прекарването и да не протягат ръка толкоз бързо към устройствата си.

Идеята, споделя Кардели, е да се откажат хората от потреблението на телефоните си, с цел да могат да получат " по-смислено прекарване при пътешестване, което надвишава повърхностността на селфитата ".

Въпреки това Кардели схваща желанието за образно разбиране на преживяването от лова на трюфели, заради което е заел професионален фотограф, който да документира прекарванията на пасажерите.

За да насърчи по-богатите и спонтанни прекарвания при пътешестване, FTLO (For the Love of Travel), туристическа компания, която създава най-вече групови пътувания за милениуми и зумъри, започва пътувания без телефон.

Тара Капел, основен изпълнителен шеф и създател на компанията, има вяра, че тази процедура ще разреши на участниците в групата да участват пълноценно, без да изпитват напън да разгласяват в обществените медии и да бъдат " налични 24/7 ".

Въпреки че най-вече представителите на Поколението Х показват омерзение от културата на селфитата, Капел счита, че милениалите и Поколението Z са също толкоз заинтригувани от прекарвания, които не ги разсейват - цифрова детоксикация, при която могат да оставят телефоните си и да се свържат с други пътуващи и околната среда по същински метод.

И въпреки всичко, в случай че изпитвате потребност да извършите съвършената фотография за Instagram, О'Кийф поучава най-малко да не се отнасяте безконтролно към околната среда, другите гости или културата на локалните. " Не нарушавайте закона, с цел да си извършите селфи ", добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР