Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високи сметки

...
Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високи сметки
Коментари Харесай

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Правителството ще подкрепи финансово студентите и докторантите поради високи сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по към 60 лева за интервала октомври - декември 2021 година

За задачата Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лева на държавните висши учебни заведения и сдружението „ Студентски столове и общежития “ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят сред студентите и докторантите, на които се поставя съответната помощ.

Прогнозните стойности на обезщетенията са направени на база на разликата сред междинната месечна начислена цена на електрическата сила по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената контролирана цена на електрическа сила за битови крайни клиенти. Тази разлика към този момент е отчасти обезщетена по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите консуматори. Висшите учебни заведения получиха отплата от 110 лв/МWh за месеците октомври и ноември и 128,98 лева./МWh за месец декември 2021 година

Допълнителните средства за подкрепяне на студентите се обезпечават от утвърдени към този момент разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година За осъществяването на програмата ще се подписа Споразумение сред Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на енергетиката (МЕ). Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За установяване на сумите ще се образува Комисия за осъществяването на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното посланичество на студентските препоръки.

Съгласно друго държавно решение блоковете на висшите учебни заведения и на сдружението „ Студентски столове и общежития " (ССО) ЕАД ще бъдат добавени в програмата на Министерството на енергетиката (МЕ) за подкрепяне на небитовите консуматори.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР