Група косатки нападна и потопи яхта в Гибралтарския проток между

...
Група косатки нападна и потопи яхта в Гибралтарския проток между
Коментари Харесай

Екшън в океана: Косатки потопиха 50-метрова яхта

Група косатки атакува и потопи яхта в Гибралтарския пролив сред Испания и Мароко, пишеABC News, като се базира на формалните управляващи. Според испанския морски орган двама души са били на борда на плавателния съд, когато се случва случаят, съобщи bTV.

Случаят е от неделя в 9 ч. локално време.

Двойката алармира на испанските управляващи и час след нападението идва избавителен екип, който ги избавя. Яхтата обаче няма шанс и потъва.

Според групата за запазване на природата GT Orca Atlantica от 2020 година насам е имало почти 700 набези на косатки, като формалните управляващи считат, че в Гибралтарския пролив има повече от 37 косатки.

Той свързва Атлантическия океан със Средиземно море и разделя Европа от Африка.

„ През лятото и есента на 2020 година започнаха да се следят случаи на взаимоотношение сред няколко екземпляра от този тип и плавателни съдове, най-вече платноходки, както в Гибралтарския пролив, по този начин и във водите на Галисийското крайбрежие. Тези взаимоотношения варират от настойчиво доближаване до корабите до нахлуване на корпуса и кормилото, причинявайки разнообразни типове повреди “, споделят испанските държавни чиновници.

Снимка: iStock

Не е ясно за какво косатките атакуват лодки, въпреки че специалистите допускат, че морските бозайници може да се насочват към плавателни съдове, тъй като се усещат застрашени.

През юни 2023 година спортни яхти в Гибралтарския пролив са имали близка среща със стадо косатки.

Загадката – за какво има набези на косатки?

Косаткитесе насочват къмплатноходки и катамарани, изключително към кормилата им, които хапят и чупят с мощните си челюсти. Понякога остъргват корпуса със зъбите си, оставяйки следи и дупки. Нападенията водят до това, че лодките не могат да се движат и се нуждаят от избавяне. За благополучие, до момента не е обявено за пострадвания или гибел на хора, написа профилиран уебсайт за яхти - yachting.com.

Снимка: iStock

Но за какво косатките се държат по този метод? Изследователите са озадачени от това рядко и извънредно държание, което е открито единствено в някои елементи на света. Съществуват две съществени хипотези: едната е, че косатките са много интелигентни и обществени животни и това е тактика в държанието им.Подобнона хората, новото държание при косатките постоянно се провокира от млади човеци, които може да са любопитни или игриви.Другата догадка е, че косатките реагират на лошопреживяване,свързано с лодка.

Една от косатките, взели участие в нападенията, женска на име БялаГладис,може да е претърпяла травматичен случай, като да вземем за пример да е била ударена от кормило на лодка или да се е заплела в противозаконни риболовни уреди. Това може да е провокирало защитно държание против плавателните съдове, което другите косатки са копирали посредством обществено образование.

Косатките – кои са те и къде се срещат?

Снимка: iStock

Косатката е бозайникът с втория по величина ареал след индивида. Тя се среща във всички океани и множеството морета, в това число (необичайно за китоподобните) в Средиземно и Арабско море. Тя въпреки всичко избира по-хладните умерени и полярни региони. Макар че от време на време е забелязвана в дълбоки води, крайбрежието като цяло е желано пред намерено море.

Косатките имат изключително висока централизация в североизточната част на Тихия океан, където Канада се извива към Аляска, по крайбрежието на Исландия и на Северна Норвегия. Те постоянно се срещат в антарктически води чак до ледената кора и се счита, че навлизат под нея, дишайки във въздушни джобове, както белугата. В Арктика косатките рядко се срещат през зимата и не се приближават до ледената кора. Те посещават тези води през лятото.

Данните за наличието им в намерено море и в тропическите води са по-редки, само че не необикновени. Те демонстрират, че косатката може да живее при съвсем всевъзможни температури на водата. Не съществуват оценки за общата международна популация. Местните оценки са за към 75 000 в Антарктика, 8000 в тропическия Тихи океан, до 2000 към Япония, 1500 в североизточната част на Тихия океан и 1500 към Норвегия. Ако се добави доста груба оценка за непроучените региони, общият брой би могъл да е към 100 000.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР