Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции

...
Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции
Коментари Харесай

Обявиха кога отварят Централните хали

Мащабните ремонтни действия по възобновяване на истинския тип и функционалности на постройката на Централни хали в София приключи. Първите гости ще могат да влязат и пазарят на 23 май, оповестиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 година купи емблематичната столична постройка, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 година

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лева, а планът е съгласуван напълно с рекомендациите на Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерство на културата.

На равнище „ партер “ благодарение на експертите от Регионален исторически музей – София, е социализирано археологическото завещание от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 година остатъци от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и просвета, до която всеки искащ може да се допре.

Реставрираният „ Покрит пазар “ на София ще работи всеки ден. В пространство са ситуирани и сладкарница, книжарница, пицария, оптика и други, оповестява БНР.

За клиентите ще бъде отворен и обновеният паркинг към Централни хали, който е с потенциал от 69 паркоместа.

Създаден е и специфичен уебсайт, отдаден на историята на постройката.

Направена е ретроспекция на градските пазари в столицата, оповестени са архивни фотоси и информация за арх. Торбов, както и каменната орнаментика по фасадите (включително и герба на София), дело на каменоделеца Георги Киселинчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР