Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение

...
Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение
Коментари Харесай

Борисов поиска обявяване на извънредно положение

Правителството предлага на Народното събрание да бъде оповестено изключително състояние по отношение на ковид, заяви министър председателят Бойко Борисов. Изявлението му, излъчено в среднощ, беше много комплицирано и е невероятно да се систематизира на този стадий какво включва изключителното състояние.

Мерките за справяне с рецесията ще бъдат конкретизирани до края на седмицата. От изявлението на премиера се разбра, че те ще включват възбрана за пътешестване и за влизане в България от избрани страни с доста случаи на инфектирани, затваряне на увеселителни заведения, учебни заведения и университети, както и санкции за нарушилите карантината.

" Вече тези, които не си бяха въвели ограниченията, които България вкара още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го вършат. Ние сме въвели едни ограничения, които обаче не се съблюдават. Днес са ни избягали 14 души. Това постанова да въведем изключително състояние по отношение на разрастващата се зараза. Това трябва да даде възможност да се затварят учебни заведения, детски градини, университети, спортни събития. Родителите би трябвало да ги гледат тези деца. Училищата и университетите, където могат, да минават на отдалечено образование ", съобщи Борисов след изключителното съвещание на кабинета и оперативния щаб. 

Ще бъде въведена възбрана да се пътува до избрани страни, а идващите оттова няма да бъдат допускани в страната. Не стана ясно по какъв начин ще се действа с българските жители, които сега се намират в сходни страни и желаят да се върнат.

“МВнР би трябвало всяка минута да си актуализира уеб страницата за възбрана на пътувания от България към други страни, а Министерството на здравоопазването - от кои страни да не могат да влизат в България. Измислете с някаква човчица там, че както в Германия, Франция болестта върви със страшна мощ, да има сходна възбрана ”, подреди Борисов. 

Здравната каса ще направи клинична пътека за ковид.

С промени в Закона за здравето ще бъдат въведени санкции до 5000 лева за тези, които не съблюдават наложената им карантина.

”Да се активизираме, да спазим процедурата, само че тези, които не съблюдават процедурата - да дадем пълномощия на Министерство на вътрешните работи, на службите да ги задържат и да ги задължат да съблюдават възбраната, ” обясни още Борисов. Според вицепремиера Томислав Дончев ще има освен санкции, само че и прекъсване на обществени помощи. Той категорично посочи, че няма да се нарушават цивилен права. 

" Единствено и единствено дисциплинираност и организация на нацията може да ни помогне. В тази обстановка единственият спор е какъв брой фрапантни да са ограниченията ", добави Борисов. Според финансовия министър най-малко 3 милиарда лева ще е загубата за българската стопанска система.  Борисов счита, че размерите на вредите за международната стопанска система ще надминат в пъти това, което стана при последната финансова рецесия.

“Баровете, нощни клубове и нощни заведения също ще бъдат затворени, ” каза още министър председателят. Ресторантите обаче ще продължат да работят. " За заведенията за хранене считаме, че има доста домакини, които не готвят и са на работа, и хората, които работят, въпреки всичко би трябвало да се нахранят ", стимулира се той. Томислав Дончев акцентира, че извънредно положение не значи прекъсване на стопанския стокооборот.

Премиерът разгласи, че учениците и студентите, които ще пресечен образователни занятия, би трябвало да бъдат привлечени да разнасят пенсиите на възрастните и болните хора.  " Социалното министерство би трябвало да вземе ограничения по отношение на изплащането на пенсиите. Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни - да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за обществено слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните организации, тъй като околните на умрял с ковид също са под карантина ", сподели министър-председателят.

”Ситуацията, която се задава изисква доста по-бързи решения и дейности - и от страна на здравните управляващи, и от страна на институциите. Има основни недостатъци във всички направления. Ситуацията е толкоз динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат изключителни ограничения, с цел да могат да бъдат въоръжени институциите с задоволително принадлежности да повлиаят на измененията, които предстоят пред всички нас ”, каза ръководителят на националния спешен щаб за ковид и шеф на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР