Правителството одобри позицията на България за неформалната среща на министрите

...
Правителството одобри позицията на България за неформалната среща на министрите
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на България за неформалната среща в Прага на министрите по ЕС по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейския съюз по околна среда, която ще се организира на 13 и 14 юли 2022 година в Прага, Чехия.

В дневния ред на съвещанието е планувано министрите да обменят отзиви по отношение на идната в края на годината в Монреал, Канада, 15-а среща на Конференцията на страните към Конвенцията за биологичното многообразие. България ще изрази поддръжка за създаването на Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 година като упорит документ, който цели да реализира трансформационна смяна в опазването и възобновяване на биоразнообразието в международен мащаб.

Министрите ще обсъдят и екологичните въздействия на войната в Украйна. Наред с цивилните жертви и разрушенията, военните дейности в Украйна имат тежки последствия за околната среда освен в страната, на чиято територия те се водят, само че и в огромни елементи от Източна Европа, като някои от тях ще продължат години и даже десетилетия след приключването на войната. Следвоенният интервал е късмет за Украйна да развива и утвърждава модел на възстановяващ стопански и обществен напредък в рамките на естествения си капацитет, който да подсигурява здрави и устойчиви общности и екосистеми, нулево замърсяване на околната среда и климатична индиферентност, и който, също по този начин, да обезпечава добър потенциал за акомодация към промените на климата.

Първият ден на Неформалната среща ще приключи с полемика по тематиката за акомодацията към изменението на климата. България ще подчертае ролята на природосъобразните решения като осигуряващи комбинирани подходи за понижаване рисковете и въздействията от изменението на климата на обществено, екологично и икономическо равнище и като представляващи устойчива опция за дълготраен стопански напредък и развиване. От основно значение за страната ни е отношението към акомодацията към изменение на климата, основано на естествени решения, да бъде превърнато в нов метод на мислене, като по този метод се трансформира в нова действителност.

В рамките на втория ден се планува министрите да обсъдят интернационалните договаряния в региона на климата и идната през м. ноември 2022 година в Египет 27-а Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата. България смята, че изключително значимо е на идната среща да се реализира баланс сред резултатите в региона на смекчаването и тези в региона на акомодацията и финансирането, като се имат поради декларираните предпочитани тематики от страна на Египетското председателство, включващи акомодация, загуби и вреди и финансиране. В тази връзка, належащо е да се реализира ангажираност на всички огромни стопански системи – нужни са по-амбициозни, ясни и количествено измерими задължения от всички огромни източници на въглеродни излъчвания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР