Правителството на Великобритания премахва ограниченията за полицията за спиране и

...
Правителството на Великобритания премахва ограниченията за полицията за спиране и
Коментари Харесай

Великобритания: Полицията вече може да претърсва граждани и без причина

Правителството на Англия отстранява рестриктивните мерки за полицията за прекъсване и претършуване на жители в региони, където се чакат насилствени закононарушения, оповестява в. " Гардиън ".

Решението разгласи вътрешният министър, Прити Пател, предава news.bg.

Тя разясни, че мярката е в сходство с член 60 от Закона за наказателно правораздаване и публичен ред и в границите на тактиката за битка с насилието. Законът дава на полицията права да претърсва хора без основателни аргументи, когато се чака съществено принуждение.

Промените засягат и продължителността на мярката, която към този момент може да бъде в действие за цялостните 24 часа на денонощието.

Разрешение за използване на новите пълномощия към този момент може да се издава и от заместник-началник на полицията.

Тези ограничения обаче провокират дискусия заради опасенията, че се употребяват непозволено против чернокожи и други малцинствени групи. Според статистиката до март 2021 година броят на чернокожите, спрени за претършуване, е седем пъти по-висок от този на белите жители.

Наскоро Независимата работа за полицейско държание предложи тези пълномощия да не бъдат давани на полицията.

Пател заяви, че в резултат на усилване на прекъсването и претърсването с 85% от 2019 година насам са конфискувани към 50 000 оръжия - най-вече ножове, от хора по улиците.

Тя акцентира, че поддържа изцяло полицията да употребява пълномощията, с цел да могат да бъдат задържани повече нарушители и да бъде избавен животът на повече хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР