Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и

...
Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и
Коментари Харесай

Очакват ни ли по-високи изравнителни сметки?

Повечето топлофикации в страната желаят по-високи цени за парното и топлата вода от 1 юли. Това стана ясно от заявките им в Комисията на енергийно и водно контролиране.

" Всяка една топлофикация за своята активност има несъмнено количество разноски , които би трябвало да извърши. С тези разноски тя създава топлинна и електрическа сила. Това са два продукта, в случай че се усили цената на единия артикул - електрическата, ще падне цената на топлинната, и противоположното. Сумата от тези два продукта би трябвало да покрие всички разноски. Но  това не може да бъде позволено от КЕВР , тъй като с цел да си искаш по-голяма цена на тока, с цел да ти се получи по-ниско парно - това значи кръстосано субсидиране, което не е позволено ", каза  ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев в студиото на " България заран ".

Според него цените би трябвало да са съответни.

" В Топлофикация " Плевен " казусът е радикално друг.  Причината е, че в края на предходната година Топлофикация " Плевен " вкара в употреба доста съществени мощности за производство на топлинна електрическа сила. Тя ще работи много по-ефективно, което значи, че ще зареди повече клиенти и това автоматизирано води до намаление на цените, даже в заявките ", добави Георгиев  за Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че  в Топлофикация " София " няма нови мощности.

" Топлофикация " Велико Търново " е частен случай, това е най-малката топлофикация у нас, имат доста малко клиенти. Всички разноски би трябвало да бъдат разпределени върху по-малко произвеждане. Както знаем, в никакъв случай не са имали цена 300 лева  КЕВР дефинира други равнища на техните разноски и по този начин цената отива на естествени равнища.  Основната част от разноските на всяка една топлофикация са горивата и излъчванията ", разясни ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

Попитан дали още веднъж ще има драми с изравнителни сметки, Кремен Георгиев отговори: " Не би трябвало, тъй като изравнителни сметки касаят интервал от 1 юли 2023 година до 1 юли 2024 година.  Идват в интервал, който цените са други, само че касаят предходен.  Някои ще си получат изравнителните сметки още към края на юни. За слагането на цифровите топломери крайният период е 2027 година. Но доколкото ми е известно, сносно върви промяната на тези уреди. Хората схванаха, че не е нужно да чакат крайния период ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР