Ливанската въоръжена групировка Хизбула тази седмица удари военен пост в

...
Ливанската въоръжена групировка Хизбула тази седмица удари военен пост в
Коментари Харесай

Хизбула въвежда нови оръжия и тактики срещу Израел

Ливанската въоръжена формация Хизбула тази седмица удари боен пост в Северен Израел , употребявайки дрон, който изстреля две ракети. При офанзивата са ранени трима бойци, единият от които тежко, съгласно израелските военни, представени от " Асошиейтед Прес ".

" Хизбула " постоянно  през последните седем месеца, само че този в четвъртък наподобява е първият сполучлив ракетен въздушен удар , който групировката е изстреляла от израелското въздушно пространство.

Групировката ускори офанзивите си против Израел през последните седмици, изключително след в линията Газа. Тя удари по-дълбоко в Израел и показа нови и по-модерни оръжия.

Докато трансграничният продан на огън продължава от началото на октомври, " комплицираните офанзиви " от " Хизбула " започнаха няколко дни след невижданата  с дронове и ракети против Израел в средата на април.

През последните две седмици " Хизбула " ескалира още повече в отговор на израелското навлизане в южния град Рафах в линията Газа, сподели ливански чиновник, осведомен с интервенциите на групировката. Служителят приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да дава детайлности за военна информация пред медиите.

Атаката в четвъртък следобяд от дрон, носещ ракети, пристигна единствено дни откакто " Хизбула " изстреля три противотанкови управляеми ракети по израелски боен пост , който контролираше балон за наблюдаване, летящ над границата. След това групировката показа запис от камера, с цел да покажат, че са постигнали задачата си. Часове по-късно израелската войска удостовери, че шпионският балон е бил свален над Ливан.

Предишната вечер " Хизбула " извърши най-дълбоката си офанзива в Израел до момента, употребявайки избухливи дронове, с цел да удари база в Илания покрай град Тиберия на към 35 километра от границата с Ливан. Израелската войска сподели, че офанзивата не е наранила никого.

Анализаторът Абдул-Сатер сподели, че ръководената от Иран коалиция, известна като Оста на съпротивата , която включва палестинската въоръжена формация " Хамас ", е предизвестила, че в случай че израелските войски стартират пълномащабно навлизане в Рафах в опит да преследват " Хамас ", други фронтове също ще ескалират.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси обявиха в сряда, че , до момента в който подкрепяните от Иран бойци в Ирак споделиха, че са изстреляли серия от дронове към Израел през последните седмици, откакто са били релативно тихи от февруари.

Използването на по-модерно оръжие от " Хизбула ", в това число дронове, способни да изстрелват ракети, избухливи дронове и дребния вид управляема ракета , известна като Алмас или Диамант, която беше употребена за офанзива въз основата, контролираща балона, провокира паника в израелската войска .

" Хизбула " предизвестява израелци, че няма да се върнат по домовете си

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война

" " Хизбула " ескалира обстановката на север ", сподели военният представител подполковник Надав Шошани. " Те стрелят все повече и повече. "

При адаптирането на офанзивите си " Хизбула " също съумя да понижи броя на изгубените бойци спрямо първите седмици на спора.

Групата е изгубила повече от 250 бойци до момента, спрямо 15 израелски бойци, откогато избухнаха боевете по границата сред Ливан и Израел ден след началото на войната Израел- " Хамас " на 7 октомври.

Според броене на " Асошиейтед прес " " Хизбула " е изгубила 47 бойци през октомври и 35 през ноември, спрямо 20 през април и 12 до момента този месец.

Служител, осведомен с интервенциите на групировката, сподели, че " Хизбула " е понижила броя на бойците по граничните региони, с цел да понижи броя на жертвите. Докато " Хизбула " продължава да стреля с съветско създадени противотанкови ракети Корнет от региони покрай границата, тя също по този начин мина към пукотевица с дронове и други типове ракети с тежки бойни глави - в това число Алмас, както и ракети Фалак и Буркан.

През уикенда " Хизбула " сподели, че е изстреляла нова ракета с тежка бойна глава , наречена Jihad Mughniyeh на името на старши действен сътрудник, който беше погубен при израелски въздушен удар в Южна Сирия през 2015 година

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант даде обещание в тирада предходната седмица, че " ще устоим, ще реализираме задачите си, ще ударим " Хамас ", ще унищожим " Хизбула " и ще осигурим сигурност ".

В понеделник водачът на " Хизбула " Хасан Насрала повтори в тирада, че н яма да има завършек на боевете по границата сред Ливан и Израел , до момента в който военните интервенции на Израел в линията Газа не приключат.
 Израелският кабинет надълбоко разграничен за бъдещето на Газа
Израелският кабинет надълбоко разграничен за бъдещето на Газа

Нетаняху не е дефинирал ясна стратегическа цел за края на вопйната, и това рискува да подкопае акцията му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР