Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата

...
Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата
Коментари Харесай

Бизнесът: Парите за подкрепа закъсняват

Правителството е закъсняло със социално-икономическите ограничения по отношение на рецесията с COVID-19. Това обявиха в студиото на „ Здравей, България "   на Нова тв представители на бизнеса и синдикатите. 

„ Няма да има пари за всички от държавната помощ, само че въпросът е средствата да бъдат разпределени заслужено и да получат по-сериозна поддръжка тези, които са потърпевши повече и имат по-добра вероятност за развиване ”, съобщи ръководителят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев. 

„ Важно е парите да бъдат получени в точния момент, тъй като досега от всички оповестени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лева за микро и дребни предприятия. От 200 млн. – 51 са стигнали до бизнеса досега. Това е извънредно малко на фона на оповестените милиарди за поддръжка ”, сподели още ръководителят на АИКБ. По думите му, до това се е случило поради взети неверни решения в предишното.

„ Има забавяне както на икономическите, по този начин и на обществените ограничения. Именно това изкара и хората на улицата ”, счита националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

Вчера от икономическото министерство дадоха обещание още помощ за дребния и междинен бизнес за възобновяване от рецесията с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лв.. Предстои да се уточнят условията към претендентите, а парите ще дойдат по две съществени посоки.

„ Доволни сме от бързата реакция на министъра, който незабавно след разпределяне на средства ни предложения на среща, с цел да обсъдим по какъв начин да бъдат разпределени ”, сподели Атанасов.

Според него, в случай че се е работило по този начин и преди време, чувството у хората е щяло да бъде друго. 

Васил Велев е безапелационен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ би трябвало да бъде оптимално облекчена. „ Важно е поддръжката да стигне в точния момент до тези, които имат потребност от нея ”, сподели още ръководителят на АИКБ.

„ Стремежът ни е помощта да доближи до оптимален брой потърпевши компании. Затова предлагаме и още един критерии като таван на помощта, а точно - половината от спада, който са осъществили по отношение на предходната година, тъй като другояче може някой с помощта да излезе на облага, а различен да не получи нужното ", уточни той.

По думите му при всички случаи актуалната рецесия ще бъде по-тежка от тази през 2008 година, само че загубата на работни места ще е по-малка заради взетите стопански ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР