Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов проведе работна

...
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов проведе работна
Коментари Харесай

Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуряване у нас

Министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов организира работна срещна с  Мария Луиза Кабрал –  шеф на дирекция " Условия на труд и обществен разговор " от Главна дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване " на Европейската комисия. Двамата разискаха съществени политики в обществената сфера като системата на наложителното пенсионно обезпечаване, Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз, промяната в региона на обществените услуги и Националната карта на обществените услуги, както и демографската политика, оповестяват от МТСП.

Акцент в диалога бяха демографските трендове, които оказват отрицателно въздействие върху пенсионните системи освен у нас, само че и във всички страни – членки на Европейски Съюз, защото хората, внасящи осигурителни вноски, стават все по-малко. От друга страна, интервалът на приемане на пенсия става по-продължителен, а броят на пенсионерите – все по-голям.

" Предвидено е до края на септември 2024 година да се извърши разбор на системата на наложителното пенсионно обезпечаване, посредством който ще се разпознават проблемите и ще се предложат съответни ограничения за подобряването ѝ. Работата по правенето на разбора към този момент е стартирала и в нея са ангажирани специалисти от Министерството на труда и обществената политика (МТСП), Министерството на финансите и Националния застрахователен институт, както и представители на обществените сътрудници “, изясни министър Иванов. Той беше безапелационен, че тристълбовият модел на пенсионното обезпечаване ще се резервира.

Като една от най-големите промени в региона на обществената сфера министър Иванов означи въведеното обмисляне на национално равнище на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет, посредством създаване на Национална карта на обществените услуги. " По този метод страната е поела ангажимент да сътвори цялостна мрежа от обществени услуги в цялата страна и обезпечаването на еднакъв достъп до тях “, изясни той.

Министър Иванов увери Мария Луиза Кабрал, че с деен обществен разговор и намиране на уравновесени решения страната ще успее да приготви нужните нормативни промени, с цел да бъде транспонирана в период Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в българското законодателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР