Правителствата на Румъния и САЩ ще подпишат споразумение за 8

...
Правителствата на Румъния и САЩ ще подпишат споразумение за 8
Коментари Харесай

САЩ и Румъния сключват ядрен договор за 8 млрд.долара

Правителствата на Румъния и Съединени американски щати ще подпишат съглашение за 8 млрд.долара за план, обвързван с главен ремонт на един от настоящите и началото на построяването на два нови реактора в атомната електроцентрала Черна вода, предава БГНЕС.

„ Проектът от 8 милиарда $ ще съставлява модел на бъдещите румънско-американски планове за икономическо и енергийно развиване “, споделя американският дипломат в Букурещ Адриан Зукерман във видеообръщение. В момента в Съединени американски щати е румънският министър на икономокита, който ще подпише съглашението. Освен него в Щатите е и министърът на защитата на Румъния.

Румънското държавно управление от години търси вложители за партньорство за построяването на два нови реактора в атомната централа Черна вода, която към този момент експлоатира два 700-мегаватови блокове.

През юни Румъния прекъсна връзките с китайската „ General Nuclear Power Corporation “, с която операторът на централата „ Nuclearelectrica “ подписа меморандум за съгласие още през 2015 година за създаването, построяването, употребата и извеждането от употреба на двата реактора. През петте години обаче не се случиха обилни събития и през януари 2020 година министър председателят Людовик Орбан съобщи, че държавното управление може да излезе от договорката с китайската компания, напомня БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР