Правилата по схемата заседнаха между София и Брюксел след опит

...
Правилата по схемата заседнаха между София и Брюксел след опит
Коментари Харесай

Мярката за финансиране на големи ВЕИ и батерии забуксува отново

Правилата по схемата заседнаха сред София и Брюксел след опит за промени Основните рецензии по нея бяха свързани с ограничаващите условия за кандидатстване Те най-вероятно ще бъдат модифицирани, само че все пак стартът на мярката остава неразбираем
Въпреки че трябваше да започва преди няколко месеца, мярката за огромни ВЕИ и акумулатори по Плана за възобновяване (ПВУ) евентуално няма да бъде отворена скоро. Причината e, че техническите елементи по нея към момента се проучват от специалистите на Европейска комисия, а преди те да са ги одобрили, тя няма по какъв начин да бъде пусната, научи " Капитал ".

Към момента от Министерството на енергетиката се въздържат от коментар за забавянето, само че импровизирано се знае, че специалистите на Румен Радев имат подготвеност да пуснат мярката за кандидатстване незабавно щом получат утвърждение от Брюксел.

Програмата планува инсталиране и въвеждане на минимум 1425 MW нови мощности за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници с минимум 350 MW акумулатори., само че те ще се изплащат поетапно.
Реклама
Общественото разискване по схемата се организира още през октомври, а индикативната дата за нейния старт бе 10 ноември. Това обаче по този начин и не се случи поради неодобрение от страна на бизнеса, че повече средства ще се концентрират единствено в няколко доста огромни плана. До момента обаче детайлности към нейното структуриране липсват. Фалстарт Проблемите по схемата пристигнаха още с публикуването предварителните условия по нея. От претендентите се изискваше да имат да имат независимо или посредством своя(те) акционер(и) минимална кумулативна чиста стойност от:

10 млн. евро за планове с потенциал сред 2 и 5 MW; 40 млн. евро за планове от 5 MW до 20 MW; 60 млн. евро за планове с над 20 MW.

Това високо условие възмути бизнеса, който настоя за незабавно преразглеждане на разпоредбите. Още повече че в тях бе записано, че схемата е ориентирана към микро-, дребни, междинни и огромни предприятия, от които първите две категории явно не разполагат с такива активи.

Реклама
От Българската фотоволтаична асоциация да вземем за пример показаха в публично писмо, че не е ясно какво тъкмо се включва в " кумулативна чиста стойност " - обща инвестиция, балансова стойност на план, пазарна благосъстоятелност на планове и така нататък, заради което е належащо конкретизиране за какъв съответен параметър става въпрос. Според специалистите може да се направи извод, че се позволяват до присъединяване търговци единствено за създаване на обекти с мощ над 2 MW.

" Считаме, че сходно ограничаване е голословно и дискриминационно и следва по неоспорим метод да се засяга, че до присъединяване в процедурата ще се позволен и претенденти, които построяват ВЕИ генератори с мощ, по-малка от 2 MW ", означават в своето мнение от БФА.

Че има сериозна неравнопоставеност за претендентите, считат и от съдружие " Соларна академия България ". Не излиза наяве и по какъв начин как претендентите би трябвало да са хем търговци по смисъла на Търговския закон, хем да са в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, където попадат сдруженията и фондациите, пишат до " Капитал " и от " Грийнпийс България ". Техните специалисти упорстват и за изясненост - какви са ролята и опцията за присъединяване на енергийните общности, защото съгласно първичните условия те на процедура няма по какъв начин да аплайват поради високия най-малък предел на активите. Променете изискванията Едно от коментираните оферти бе изискванията по мярката да разрешат достъп и на по-малките вложители, т.е. задачата бе тя да бъде раздробена на по-малки планове. Макар в бранша да бе реализирано кардинално единодушие за това - по информация на " Капитал " се обсъждаше предел от 5 мВт мощ на план, явно на институционално равнище към момента има проблеми. Вероятно точно това е и основната причина отварянето на мярката да се забави с повече от два месеца - време, през което бизнесът към този момент можеше да приготви плановете си.

Още в края на м.г. ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев разяснява, че с цел да отидат парите в дребни и междинни компании, допустимата мощ за плановете би трябвало да бъде до 4 МW. " Ще бъде заложено и условие финансовите условия към претендентите да не надвишават помощта, която ще се дава. По тази скица за 1 мегават няма да се изискват 10 млн. евро, а 1 млн. лева ", сподели тогава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР