Пръстов лайм /Citrus australasica/ представлява екзотично цитрусово растение от семейство

...
Пръстов лайм /Citrus australasica/ представлява екзотично цитрусово растение от семейство
Коментари Харесай

Пръстов лайм

Пръстов лайм /Citrus australasica/ съставлява екзотично цитрусово растение от семейство Седевчеви /Rutaceae/. То може да се види в тропическите гори на Източна Австралия. Силно публикувано е в Нов Южен Уелс. Citrus australasica се явява малко дръвче или шубрак. На височина доближава до десетина метра. Листата са зелени, елипсовидни, по-дребни, в сравнение с при останалите цитрусови растения.

Растението е известно поради формата на своите плодове, напомнящи пръсти. Те са овалноцилиндрични и доближават дължина от 10 сантиметра. Диаметърът им възлиза на към 2-3 сантиметра. Плодовете са тежки към 120-150 грама. Първото, което ще забележите при тях, е тънката кожа.

Интересното при нея е, че тя може да бъде обагрена в най-различи цветове, в това число зелено, алено, оранжево, жълтеникаво, кафяво, пурпурно, бордо и даже черно. Всъщност това е един от дребното цитрусови плодове, който може да се види в такова огромно многообразие от цветове.

Месото на плода е построено от голям брой обли секции, които са изпълнени със сок. Тези самобитни топченца, които са отделени едно от друго, припомнят ненапълно на хайвера при рибите. В същото време структурата на пръстовия лайм може да се съпостави с тази на нара. Вкусът на месестата част е киселеещ, напомнящ за този на лайм. Уханието, както сами ще се досетите, е типично цитрусово. То се влага в доста предписания от австралийската кухня.

История на пръстов лайм

Въпреки че този неповторим цитрус стартира да набира огромна известност едвам през последните години, той не е по никакъв начин нов за човечеството. Хроники сочат, че той е употребяван от австралийските туземци в продължение на хиляди години. Сигурно е, че растението Citrus australasica се е появило без каквато и да е човешка интервенция.

Щастливата звезда на плода обаче изгрява през втората половина на предишния век, когато ученият доктор Джо Фър подарява клонки с пъпки от невероятното австралийско растение в Калифорнийския университет в Ривърсайд. След това растението стартира да се култивира по-сериозно за задачите на хранително-вкусовата индустрия.

Състав на пръстов лайм

Пръстовият лайм към момента не е добре изучен от експертите. Все отново към този момент е известно, че месестата част на плода съдържа калий, витамин В9 и огромно количество витамин С. Пръстовият лайм се оказва източник и на лимонена киселина.

Видове пръстов лайм

Пръстовият лайм участва в доста разновидности, които се отличава с друго обагряне. Известни са и доста хибридни форми, измежду които по интерес провокира Faustrime, който съдържа гени на три типа цутрусови растения. Това растение се явява хибрид сред австралийския пръстов лайм и лаймкуат, който, от своя страна, е хибрид сред мексикански лайм /Citrus aurantiifolia/и кумкуат /Fortunella japonica/.

Плодовете на Faustrime припомнят доста тези на пръстовия лайм. В началото те са оцветени в зелено, само че със съзряването пожълтяват. Месестата част при Faustrime има същата конструкция, както при Citrus australasica, само че е относително по-сочна, и затова може да бъде употребена със същия триумф в кулинарията.

Отглеждане на пръстов лайм

Отглеждането на пръстовия лайм в Австралия доста се е покачило в отговор на огромното търсене на неговите екзотични и вкусни плодове. Това е довело и до съществено генетично изпробване с типа. Някои от тях се отглеждат по-трудно от други. В общия случай обаче Citrus australasica не изисква никакви по-специални грижи, в сравнение с множеството цитрусови растения.

Растението се нуждае от вода и топлота. Не бива да е непосредствено изложено на доста мощна слънчева светлина. Дръвчето може да бъде нападнато от разнообразни типове оси и гъсеници. Специалистите вземат поради тези обстоятелства и затова основават хибридни форми, които да са надалеч по-устойчиви на всевъзможни вредители.

Готвене на пръстов лайм

Както към този момент споменахме, екзотичният накиселяващ плод се използва с ненаситност в австралийската кухня. Кората на пръстовия лайм се обелва и наситнява, с цел да се получава като фалшификация, или се хвърля. Най-често се използва вкусната сърцевина на плода, която в свежо положение може да се комбинира с съвсем всевъзможни артикули, стига полученият усет да е уравновесен.

Пръстовият лайм служи за гарнитура на рибни и месни ястия от пилешко и телешко. Кулинарите, които обичат да опитва, не пропущат да го прибавят и в суши. Плодът може да се вложи и в разнообразни плодови салати, където да се съчетае с манго, помело, киви, сливи и круши. Със същия триумф може да се вложи и в салати с авокадо, спанак, домати, краставици и други

Този тип лайм може да попадне в сокове, нектари, шейкове, сиропи, плодови каши и пюрета. Консистенцията на пръстовия лайм разрешава той да се влага в желета, конфитюри, сладка и даже туршии. Всъщност симпатичните му зрънца се оказват отлично средство за украса и десерти като чийзкейкове и торти.

Ползи от пръстов лайм

Тъй като самото растение не е добре изучено и изгодите от него не са добре прегледани. Ясно е въпреки всичко, че като повече цитрусови плодове и пръстовият лайм работи общоукрепващо и енергизиращо. Съдържанието на калий в него обуславя потребното му деяние при болести като остеопороза, диабет и високо кръвно налягане. Кората на плода пък може се употребява при изработката на ароматни спрейове, с които се освежава въздуха вкъщи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР