Повишаването на минималната работна заплата неминуемо ще натовари бюджета през

...
Повишаването на минималната работна заплата неминуемо ще натовари бюджета през
Коментари Харесай

Велкова изчисли каква дупка отваря вдигането на минималната заплата

Повишаването на минималната работна заплата неизбежно ще натовари бюджета през идната година. Вдигането на размера ѝ до 850 лева, за каквото упорстват синдикатите, ще коства на страната към 700 млн. лева, демонстрират изчисленията на Министерството на финансите.

" Увеличение с 10 лева на минималната работна заплата (МРЗ) по принцип утежнява недостига с 50 млн. лева “, разяснява служебният финансов министър Росица Велкова по време на чуване в Народното събрание.
-->
Тя уточни, че служебното ведомство е направило три плана за увеличението на минималното заплащане до надлежно 750, 800 и 860 лева В първия вид става въпрос за нарастване с 40 лева, или към 200 млн. лева в допълнение утежняване на недостига. Във втория случай бюджетното салдо ще се утежни с към 450 млн. лева, а в третия – със 700 млн. лева

В момента минималната заплата е 710 лева

По думите на Велкова всяко нарастване на МРЗ натоварва бюджета и утежнява недостига, защото разноските, които ще извърши фискът, са по-големи от приходите, които ще генерира с това нарастване. Причината е множеството бюджетни разноски, които са обвързани с размер на минималната заплата.

" Правени са планове. Имаме ги в три разновидността. Не е мъчно да се създадат и в четвърти и пети вид, само че това утежнява недостига “, разяснява Велкова.

От изявленията на министъра в Народното събрание стана ясно, че ведомството се отхвърли да предлага проектобюджет за идната година, а вместо това ще приготви краткотраен законопроект, с който да бъде продължен тазгодишният бюджет. Това ще стане при липса на съставяне на постоянно държавно управление.

Припомняме, че сходно нещо се случи и при започване на тази година и невиждано Бюджет 2022 бе признат през март и стартира да работи от 1 април. Именно от тази дата бе нараснала и минималната заплата тази година.

/economic.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР