Повишава се нивото на река Дунав, съобщава БНТ.По тази причина

...
Повишава се нивото на река Дунав, съобщава БНТ.По тази причина
Коментари Харесай

Русенски кораби в принудителен престой заради повишаване на нивото на р. Дунав

Повишава се равнището на река Дунав, оповестява Българска национална телевизия.

По тази причина няколко пътнически кораба на русенска туристическа компания са в насилствен престой.

Заради топенето на снеговете и преваляванията в цяла Европа равнището в горния сектор на реката се е покачило с метър и половина.

От Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав в Русе обаче твърдят, че в българския сектор няма да се стигне до заливане без значение от високите води в Горен Дунав.

През последната седмица покачването на равнището е било най-осезаемо в Австрия, Германия и Унгария. То основава проблеми най-много за круизните кораби поради габаритите и височината на мачтите им.

За разлика от Горен Дунав, където круизните компании търпят загуби, в българо-румънския сектор нарасналите водни количества се оказват положителни за притежателите на кораби.

По информация на шефа на дирекция " Хидрология и хидрометеорология " - АППД - Русе Христо Енчев се чака повишаване с към 60-70 см на водното равнище, в случай че преваляванията продължат и през тази седмица.

Корабоплаването е доста добре, ние от две години чакаме такива високи равнища, при нас казусът е при ниските равнища на реката, съобщи той.

Нивото на Дунав при Русе е 519 см през днешния ден. Това е доста по-ниско от нормалните за този сезон високи води, наричани още " черешови ". /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР