Повечето потърпевши познават лично извършителя на заплахитеВъпреки преобладаващото мнение, че

...
Повечето потърпевши познават лично извършителя на заплахитеВъпреки преобладаващото мнение, че
Коментари Харесай

Анонимността не е фактор при онлайн тормоза

Повечето пострадали познават персонално причинителя на заканите

Въпреки преобладаващото мнение, че онлайн злоупотребите се улесняват от анонимността в интернет, множеството от жертвите на онлайн тормоз или други закани познават персонално причинителя

Интернет потребителите са изложени на приблизително 2,6 онлайн закани, сочи световно изследване на Microsoft, озаглавено Digital Civility Index (DCI). Резултатите бяха огласени през днешния ден, във връзка Международния ден за безвреден интернет.

В листата са включени общо 20 онлайн закани, разпределени в четири категории – поведенчески, закани за репутацията, полови закани и нахлуване в персоналното пространство. Най-разпространени от тях са нежелателен контакт с различен консуматор, интернет измами, жестоко отношение, нежелани известия със полов подтекст и тролене.

Според изследването, представителите на милениал поколението (между 18 и 34 години) са били изложени на най-вече онлайн опасности, до момента в който поколението на възраст сред 50 и 74 години регистрира най-високо равнище на правилно онлайн държание. Сред най-честите последствия от отрицателното онлайн другарство, посочени от интервюираните, са загуба на доверие, нараснали равнища на стрес и нарушен сън.

Въпреки преобладаващото мнение, че онлайн злоупотребите се улесняват от анонимността, която интернет дава, данните от DCI сочат, че множеството от жертвите на онлайн тормоз или други закани познават персонално причинителя, като той може даже да бъде член на фамилията или другар (според 17% от анкетираните). Като цяло, малко повече от половина (53%) от жертвите на онлайн опасности настояват, че познават причинителя персонално, а 73% показват, че са се срещали с него преди да попаднат в рискова обстановка.

Данните от DCI сочат още, че 56% от девойките на възраст сред 13 и 17 години са били жертви на онлайн тормоз, като процентът при момчетата на същата възраст е по-нисък (47%). Най-честите закани за младите девойки са нежелателен контакт, нежелани известия със полов подтекст и онлайн тормоз. Повече от половината (56%) интервюирани дами са били жертва на тормоз, за разлика от 54% от мъжете.

Съществуват и индикации, че хората развиват нови способи за надзор на отрицателните онлайн взаимоотношения. Мнозинството от интервюираните декларират, че интензивно се стремят да третират другите с почитание и достолепие, като по този метод считат, че защищават себе си, а до известна степен и останалите онлайн консуматори.
още по тематиката
10% от запитаните настояват, че се стараят да бъдат по-малко конфронтиращи, до момента в който 9% са по-склонни да се отдръпват, в сравнение с да отговорят на отрицателно онлайн отношение. Една четвърт от интервюираните се пробват да бъдат по-конструктивни в рецензиите си към другите.

Според статистиката, дамите са по-склонни да третират другите с почитание и достолепие, по отношение на мъжете (74% към 68%), както и да почитат непознатите гледни точки (62% към 57%). Същевременно, по-възрастните респонденти по-често демонстрират правилно онлайн държание, в сравнение с младежите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР