Повечето от най-големите комуникационни агенции на пазара отчитат рекордни приходи

...
Повечето от най-големите комуникационни агенции на пазара отчитат рекордни приходи
Коментари Харесай

Най-големите комуникационни агенции в България

Повечето от най-големите информационни организации на пазара регистрират рекордни доходи през 2021 година Увеличените разноски вследствие на инфлацията са едно от главните провокации за бизнеса. Пълната ранглиста на организациите, изследвания за пазара и трендове през 2023 година ще бъдат оповестени в изданието " КМаркетинг Factbook ".
Повечето от най-големите информационни организации на пазара регистрират рекордни доходи през 2021 година
Увеличените разноски вследствие на инфлацията са едно от главните провокации за бизнеса.
Пълната ранглиста на организациите, изследвания за пазара и трендове през 2023 година ще бъдат оповестени в изданието " КМаркетинг Factbook ".
Реклама
Малко след началото на пандемията прогнозите на информационните организации за бизнеса бяха мрачни. Те чакаха дълготраен спад в вложенията и пренареждане на пазара. Това обаче не се случи и макар разтърсванията фирмите в бранша бързо възвърнаха позициите си и през 2021 година още веднъж регистрираха рекордни обороти. Това обаче ненапълно им попречи да видят други наближаващи стопански и политически сигнали за рецесия. Инфлацията, войната в Украйна и нарушените вериги на доставки са причина за нови разтърсвания на пазара, които участниците в информационната промишленост се надяват да посрещнат със нормализирани бизнеси.
Ръст при най-големите
За разлика от 2020 година, когато оборотите на съвсем всички от най-големите информационни групи намаляваха, през 2021 година те нарастват на девет от 10 от тях. Общите им приходи за миналата година се равняват на рекордните 350 млн. лева, което съставлява нарастване с 19%. Традиционно медийните организации са главният мотор на бизнесите на групите. Тази година растежът в оборотите при някои от групите се дължи и на придобиването на нови организации и разгръщане на портфолиото от услуги.

Увеличението на вложенията в цифрова реклама и желанието на от ден на ден рекламодатели да се нареждат онлайн се отразиха и на оборотите на самостоятелните организациите, които не са част от група. През 2021 година съвсем всички компании в класацията регистрират нарастване, а междинният растеж за топ 30 организации на пазара е близо 37%. Общите доходи доближават 203.7 млн. лева

След двуцифрения спад на приходите на най-големите медийни организации през 2020 година единствено година по-късно те регистрират растеж над 5% до общо 77.5 млн. лева Бизнесите на девет от 10 компании в класацията нарастват, като на първите четири места са с двуцифрени проценти. Повечето от тях показват една и съща причина за това - възвръщане и увеличение на вложенията на клиентите им.
Реклама
Бизнесите на най-големите PR организации в България също процъфтяват, а приходите през 2021 година се усилват на десетте компании в класацията, освен това на съвсем всички с двуцифрени проценти. Общите им обороти за предходната година се равняват на рекордните 25.5 млн. лева, което съставлява растеж 51.5%. Повечето от участниците в класацията изясняват по-високите приходи с разширеното портфолио от цифрови услуги, работодателската марка (employer branding), осъществяване на събития и спешен PR.

Едни от най-големите пострадали от пандемията бяха BTL организациите. Липсата на събития и опция за промоции в точките на продажба разклатиха съществено бизнесите им. Поетапното отпадане на ограниченията година по-късно ускори желанието на хората за събития онлайн и включването им в разнообразни интензивности като опит за наваксване на пропуснатото. От това се възползваха и организациите. След турбулентната 2020 година всички най-големи BTL организации регистрират двуцифрен растеж в бизнеса им през 2021 година, а общите им доходи доближават общо 16.8 млн. лева, или над 50% растеж на годишна база.
Тенденции на пазара
Предизвикателствата на пазара предизвикат организациите да развиват портфолиото си от услуги за да привлекат по-голяма част от бюджетите на клиентите и да подсигурят бизнесите си. Пандемията сложи на напред във времето цифровата реклама, която от дълго време не се лимитира до изявления в обществените мрежи. Все повече организации се специализират в събирането, обработването и анализирането на данни. Така те могат да отговорят и на друго търсене на клиентите, а точно връзка, която носи навременна и измерима възвръщаемост от вложенията.

Агенциите на пазара не престават да се сблъскват с казуса с намирането и задържането на фрагменти, а инфлацията в допълнение го ускорява. Те, от една страна, работят при понижени бюджети поради стесняване в потреблението, а от друга, се усилват разноските им за заплати, с цел да могат да отговорят на икономическата конюнктура. Проблемът с фрагментите се среща и при клиентите им, а пандемията извади на напред във времето грижата за чиновниците. Затова въпреки от години на пазара ни да се приказва за employer branding, или създаване на работодателска марка, през последната година изключително се ускори ползата на фирмите към услугата. А от това печелят и организациите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР