Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да плащат

...
Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да плащат
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Ако България постави идеологията над интересите на народа си - това е неин избор

Повечето основни сътрудници на Русия са се съгласили да заплащат за доставките на природен газ в рубли. Отказът на България и Полша да го създадат е техен избор, съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров, представен от БНР.

В изявление за телевизия “Ал Арабия” Сергей Лавров съобщи, че препоръчаната от Русия нова скица на заплащане за газа е била нужна, с цел да бъде предотвратено “продължаването на безсрамния обир от страна на Запада”.

Според него замразявайки половината от валутните запаси на Русия в размер на 300 милиарда $, западните страни са си присвоили парите, с които преди този момент са купували съветско синьо гориво.

До края на март европейските компании плащаха за газа в долари и евро, като превеждаха съответните суми по сметки на “Газпром” в западни банки.

Новата скица влезе в действие на първи април и планува доларите и еврото да постъпват по сметки в съветската “Газпромбанк”, която да ги конвертира в рубли на Московската борса.

България и Полша се отхвърлиха от новата скица, а “Газпром” приключи газовите доставките за тях.

Лавров сподели, че в случай че двете страни слагат идеологическите си упоритости над ползите на своите нации и своите бюджети, то това е техен избор.

Сергей Лавров счита също, че договарянията сред Москва и Киев по гаранциите за сигурност биха могли доста да напреднат, в случай че Киев е бил " почтен договарящ ". Според него украинските представители непрекъснато са изменяли позициите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР