Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат,

...
Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат,
Коментари Харесай

Симеон Дянков за Бюджет 2018: Самолетите може да почакат заради образованието и здравеопазването

„ Повече пари за обучение и опазване на здравето, самолетите може да почакат ”, сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков във връзка Бюджет 2018. „ За образованието – това в действителност е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 година да влязат в междинното обучение. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, безапелационен бе Дянков пред bTV.

„ България затъва в интернационалната ранглиста на междинните учебни заведения от към осем години. Средното ни обучение би трябвало да се насочи”, безапелационен е Дянков.

По мотив опазването на здравето той изрази вяра, че идният здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една сполучлива промяна на клиничните пътеки.

„ Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 година През 2010 – 2011 година направихме план, който сподели, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови болести са повишени – там има положително лоби”, разяснява Дянков.

„ Това демонстрира, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, сподели още някогашният финансов министър.
Парламентът одобри бюджета на НЗОК за 2018 година на първо четенеБСП и Движение за права и свободи не поддържаха оферти бюджет поради несъответствията в системата и поради неналичието на промени.По думите му Ананиев би могъл сполучливо да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„ Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – въпреки всичко се залага на 1% дефицит”, разяснява Дянков. „ 12 години не е имало такава добра стопанска система в Европа. Ако в тези най-хубави години сме на недостиг, това значи, че в тежките години няма да сме подготвени и ще затънем още повече”, сподели той.

Дянков изясни, че поради приватизацията Северна България сега е по-изостанала от Южна България. В Северна България са били огромните фабрики и там тя е почнала първа. Правела се е от хора, които са вкарали малко в държавната хазна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР