Повече от 50 фирми изложители и над 100 бранда очакват

...
Повече от 50 фирми изложители и над 100 бранда очакват
Коментари Харесай

Нови модели, подобрения в ефективността и новости в задвижванията при товарните автомобили на TRUCK EXPO 2021 в Пловдив

Повече от 50 компании изложители и над 100 марката чакат посетителите на TRUCK EXPO 2021 от 10-ти до 12-ти юни в Пловдив. Най-голямото ревю на тежката автомобилна промишленост ще отвори порти този четвъртък, на откритите площи на територията на Международния панаир. Организатор е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Входът е свободен, след регистрация.

Ден преди откриването на TRUCK EXPO 2021 беседваме с господин Георги Загоров - заместник-председател на Управителния съвет на ААП и ръководител на секция „ Товарни коли “, шеф на ТУРБОТРАКС БЪЛГАРИЯ - представител на ДАФ.

Г-н Загоров, измина тежка година, само че все пак, TRUCK EXPO ще има. Какво да чакаме от ревюто в Пловдив?

През 2020 година, пандемията засегна съществено автомобилните транспорти и продажбата на товарни коли. От началото на тази година пазарът на нови товарни коли се съживи, което е знак за възобновяване на стопанската система. И тъкмо поради това бе значимо да покажем какво сме постигнали за тази една година, тъй като съгласно мен, а и съгласно сътрудниците ми в Асоциацията на автомобилните производители, товарните коли за транспорт на пасажери и артикули са средство за подкрепяне на етапа на икономическо възобновяване след COVID-19.

На TRUCK EXPO 2021 ще представим над 150 камиона, рейсове, лекотоварни коли и профилирани транспортни средства от всички водещи производители. Имаме повече от 20 министър председатели и рекордна по размер изложбена повърхност – близо 12 000 кв.м., тъй че ще можем да осигурим безвредна среда за нашите гости, клиенти и изложители, а въпреки това – да им доставим същинско софтуерно наслаждение с най-новите машини, артикули и услуги в бранша. Знаете, че по традиция в нашето ревю има тест драйв за експертите, демонстрации, томболи и игри на щандовете на изложителите, зони за хранене и така нататък Осигурили сме всичко належащо за едно първокласно автомобилно преживяване.

Ще повдигнете ли малко завесата за любопитните моменти в експозицията?

Всеки от сътрудниците е избрал своя акцент. Ще има много министър председатели за България, които са доста забавни. Производителите ще покажат последните модификации на моделите си, усъвършенствания в успеваемостта, новости в задвижванията, системи за сигурност и сигурност. Ще споделим с нашите клиенти и сътрудници по какъв начин виждаме близкото бъдеще на бранша, по отношение на все по-нарастващите екологични условия.

Иска ми се да оставим настрани проблемите и провокациите пред бранша и да поговорим повече за развиването на технологиите в товарните транспорти, което постоянно е било мотор за развиването на цялата автомобилна промишленост – и във връзка с задвижването, дигитализацията, свързаността, комфорта на кабините, улесненията при шофиране. Докъде стигна промишлеността в тези свои световни цели и кои са най-важните посоки или трендове, които ще можем да проследим на ревюто в Пловдив?

Целта на целия свят е да създадем колите по-екологични, по-незамърсяващи и да пазим среда, в която живеем. Европейският парламент гласоподава редукция от 15% на излъчванията на въглероден диоксид до 2025 година, по отношение на 2020 година и още 15 на 100 до 2030 година Това са извънредно амбициозни цели. Индустрията, несъмнено, незабавно стартира да търси решения. Вече са направени първите стъпки от един дълъг развой. Имаме електрически коли за дистрибуция, които за жалост са доста скъпи и в случай че няма начинания за поддръжка от страната, не виждам по какъв начин клиент в България ще може да си разреши да ги купи скоро. Докато това не се случи, това си остава една хубава технология, която съществува (започнаха да се вграждат акумулатори от второ потомство – и марката, който съставлявам го има, и други сътрудници ги предлагат), само че е скъпа за българския клиент. Да не бъдем лицемерни - в случай че един електрически камион коства в пъти повече от актуалното задвижване, никой няма да го купи, в случай че няма тласък. Това е действителността. Готови сме с електрически разновидности, дву- и триосни коли към този момент са в серийно произвеждане, много марки влязохме в този сегмент, само че не виждам в скоро време в България действителна опция да се купуват.

По отношение на районния и изключително на интернационалния превоз, скоро не виждам технология, която да размени мотора с вътрешно горене. Има няколко марката, които се стопираха на задвижване с природен газ или с пропан бутан. Това има резултат в България, защото към момента акцизът на газта не е толкоз висок, колкото при другите горива. Имаме и относително добра инфраструктура от газ станции, тъй че тази опция има приложение за народен превоз. Някои страни в Европа подтикват този тип задвижване, само че по индикаторите за екологичност, резултатът от този тип превоз е стеснен.

И въпреки всичко, каква е близката опция при задвижванията?

Най-близкото бъдеще за интернационален превоз е в усъвършенстването на аеродинамиката на моделите, основано на новата европейска наредба на маси и размери. Очаквам през идната година производителите да показват такива модели. Те още веднъж ще бъдат с мотори с вътрешно горене, на дизел, само че заради опцията да усъвършенстват маси и размери, ще покачат успеваемостта и ще смъкват разхода на гориво. А щом свалиш разхода, незабавно понижаваш значително и емисията на въглеродния диоксид, което в действителност е огромната битка на Европейски Съюз. Така, че съгласно мен това е най-реалната първа и огромна стъпка, която ще се случи всеки миг. Възможна опция за бързо намаляване на нездравословните излъчвания е потреблението на HVO дизел. Това гориво сега е по-скъпо, само че в случай че стане по-масово цената ще падне.

А във връзка с другите технологии, които от години са във фокуса на автомобилната промишленост? Има ли смяна в целите на производителите?

Новите коли ще бъдат с от ден на ден системи за сигурност и за сигурност, което е доста значимо. Новите условия за маси и размери ще дадат опция и за доста по-голям комфорт и улеснение на водача. В това отношение ни чакат доста забавни последващи години, в които ще излязат такива модели.

Много огромна и експлоатирана тематика е автономността. Има много равнища на самостоятелност. Ние сме още в първите равнища – внедряват се редица системи, които подкрепят сигурността на водача и сигурността на пътя, само че е доста рано за камиони без водачи. Един ден първите такива може би ще бъдат в затворени пространства, а не по пътната мрежа, само че това не е въпрос на 1, 2 или 3 години. Имаме да извървим извънредно дълъг път, тъй като при изцяло самостоятелното шофиране има и доста етични въпроси, които ще бъдат сложни за решение.

Друга технология на бъдещето, която заслужава внимание, е водородът. Много производители към този момент опитват с нея, само че световно предстоят основни стъпки, с цел да я разработим дейно. Има две разнообразни технологии – едната е посредством водородни кафези, а другата – непосредствено с мотор с вътрешно горене на водород. Важна е цената на водорода – към момента е доста безценен, и по какъв начин го произвеждаме, тъй като в случай че е посредством потребление на фосилни горива, цялостният резултат ще е доста дребен. За да има резултат, ни би трябвало зелен водород. Производството на водород изисква огромна консумация на сила и тази сила също би трябвало да пристигна от зелени централи.

Имат ли потенциал и запас автомобилните производители за такава революционна смяна?

За мен, предизвикването, което е сложено пред производителите на товарни коли, подтиква групиране на компании и обединяване на сериозен теоретичен и развоен капацитет. Просто, тъй като фирмите нямат финансов запас и благоприятни условия да го създадат сами. В момента се опитва в разнообразни направления - електричество, водород, самостоятелност, няма единно решение за бъдеща технология. Успоредно се създават и хибридите при товарните коли, които са работещ вид. Например, в случай че даден град не разрешава да се движат в него мотори с вътрешно горене, а желае единствено електрически камиони с нулеви излъчвания, тогава може да се употребява хибрид – до града караш на дизел, там превключваш на електричество, влизаш до базата в града, разтоварваш и излизаш на електричество. След това отново включваш дизел сред градовете. Това е работещ вид и е по-близка допустима технология, само че още веднъж споделям – страните би трябвало да поддържат вложителите за такава технология, досега, в който тя стартира да се създава в огромен размер и това понижи цените. Първите серийни модели ще бъдат с високи цени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР