Повече от 44 години една мистериозна авиокатастрофа не дава покой

...
Повече от 44 години една мистериозна авиокатастрофа не дава покой
Коментари Харесай

Мистериозна авиокатастрофа остава неразкрита над 44 години

Повече от 44 години една мистериозна авиокатастрофа не дава покой на околните, които живеят в разнообразни елементи на света. На 16 март 1978 година в региона сред врачанските села Габаре и Тлачене по неизяснени и до през днешния ден аргументи пада аероплан 134 със 73-ма души на борда – 7-членен екипаж и 66 пасажери от България и Полша. Всичко, което се знае за рухването на самолета и до през днешния ден е по разкази на очевидци, напомня " Нова телевизия ".

Тошко Сашов е едвам на 7 години, когато става свидетел на авиокатастрофата.

Видях го, когато направи завоя и потегли към тая посока. Когато дойдохме, разбрахме, че самолетът е разрушен тук ", съобщи Сашов.

Тогава на мястото го води момчешкото любознание. Идва на мястото минути след случая преди още да е блокирано от проверяващите. Гледката е стресираща.

Сега идва като кмет на село Тлачене, който води близки на загинили полски жители, пристигнали да се поклонят пред паметта на починалите преди 44 години и половина. Българи не идват. Паметника посещава единствено Николай Данаилов, който даже имал билет за самолета.

Не му дали обаче длъжностен задатък и останал. Прибрал се във Враца.

" Добре, че се прибрах! Защото влизайки у дома майка ми вика: А, ти нали през днешния ден щеше да пътуваш?!В 6 и половина по радиоточката оповестиха: през днешния ден аероплан от София за Варшава катастрофира на територията на Врачански окръг. Само това! ", споделя Данаилов.

Пьотр Славски идва за трети път от Полша до България и води със себе си още близки на починали. В злополуката е починала неговата майка. Тук са и братя Будка, чиито татко е умрял.

Големият брат Будка живее в Канада и идва за пръв път. Скръбта не му дава сили да приказва.

Заради тази болежка има близки на починали, които нямат сили да дойдат.

А за най-голямата авиокатастрофа в България и през днешния ден не се знае доста нито у нас, нито в Полша.

Официална информация липсва и по тази причина дори в музея събират данни по разкази на очевидци.

" Версиите са... Вероятно става въпрос за това, че самолетът като че ли наподобява се е взривил във въздуха. Затова и до ден сегашен намираме части от него ", уточни шефът на музея във Враца Георги Ганецовски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР