Очертава се един уникален месец юни, но не само за

...
Очертава се един уникален месец юни, но не само за
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Това е най-горещият юни, откакто има измерванияОчертава се един неповторим месец юни, само че освен за високите температури, тъй като този юни на 2024 година, както върви месецът - съвсем сигурно, над 90 %, ще се окаже, че ще е най-топлият юни, откогато се водят метеорологични наблюдения в България.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция за горещото време, проф. Георги Рачев, който е учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 

" Този юни ще отнеме палмата на шампионата на юни месец 2012 година, когато беше най-топлото лято, откогато се водят метеорологични наблюдения в България. Тогава юни, юли и август бяха доста топли месеци, с рекордни температури и това лято ще остане в климатичната история на България като най-топлото лято, откогато се водят метеорологични наблюдения у нас - повече от 130 години ",

съобщи климатологът. 

Сегашният юни, до този миг, е с повече от 3,2 градуса по-топъл от естественото,

а естественото е най-новата 30-годишна норма от 1991 до 2020 година Това е и най-топлата норма за всички месеци, за които се отнася и е за България, сподели проф. Георги Рачев. 

По думите му, второто доста значимо нещо е, че

" сегашният юни се разграничава на 180 градуса от юни на 2023 година, който беше дъждовен, леден и даже сезонът по нашето Черно море стартира едвам към края на месеца или при започване на юли 2023 година, и то доста страхливо ".

" Този юни си отива извънредно изсъхнал, а на някои места няма и 5 % от месечната норма за преваляванията да е изпълнена. Това значи, че на практика не е валяло. Контактувам с представители на агробизнеса и мога да кажа, че над по-голямата част от България в повърхностния 25-сантиметров почвен пласт няма влага. Земята е напукана и предлагам на земеделските стопани, които имат опция, да поливат насажденията. Много е изсъхнало, като се изключи май, който беше дъждовен месец, зимата и пролетта също не донесоха основни превалявания, каквито са нужни съгласно нормата ", съобщи проф. Рачев.

Той означи, че в този момент има и тропични нощи през юни у нас, като те не са особени типични за припланинските региони. 

Друг значим акцент все още е, че сме в безспорната височина на слънцето над хоризонта. Сега е най-дългият ден, с най-високото и най-силно слънце, което е нездравословно за по-възрастните хора, в случай че са без шапка.

В тези случаи може да се получи безоблачен удар и най-засегнати може да са децата и възрастните хора, изясни проф. Георги Рачев. 

Той акцентира, че " още през юни заплахата от пожарите е достигнала своя най-много и е цялостно безумство паленето на огън в този миг, изключително когато има вятър ". В този случай запаленият пожар не се гаси, в случай че има вятър, огънят потегля и няма прекъсване с подръчни средства. Затова всички, които работят на полето и по селата, не би трябвало да палят огън, тъй като в този момент стартира жътвата. Това се отнася също за поречието на реките - Дунав, Марица и Тунджа, и в Горнотракийската равнина, сподели климатологът. 

" Не е нещо феноменално и извънредно да има 40 градуса през юни, извънредно е, че тези 40 градуса се случват още при започване на лятото - през юни.

А невероятното, нетипичното и рисковото е, че жегите не престават с доста високи стойности повече от три седмици ", разяснява климатологът. 

" Времето е обусловено от наслагването на няколко идентични, или сходни синоптични ситуации. През целия месец юни над Западна Европа, като се изключи последните дни, беше хладно и студено. В Испания, в Южна Франция, а даже в Северна Италия беше по-студено, в сравнение с Балканите. Балканите бяха жива жарава и то в продължение на повече от 20 дни през този юни. Така бяха насложени синоптичните процеси, че на Балканите непрестанно се изнасяше топъл въздух, който беше и относително изсъхнал, а над Западна Европа нахлуваше пресен океански въздух. Имаше и наводнения в Австрия, в Германия и в Северна Италия, като имаше и починали от изобилните превалявания ", сподели проф. Георги Рачев.

Сега в сряда и в четвъртък, на обособени места у нас, има опция " да се изсипе " месечната норма на преваляванията, сподели проф. Георги Рачев. " Това обаче не е добре, едно е да вали няколко дни през месеца и да се извърши месечната норма, а друго е тази месечна норма да се регистрира за малко време.

Това е новото обикновено, тъй като смяната се показва в това, че дъждът " не е раздължен " в няколко разнообразни интервала, а се случва в един или в два. По този метод се трансформира и агробизнесът, и методът на развъждането на редица аграрни култури ", разяснява климатологът. 

Проф. Рачев означи, че към това би трябвало да се прибавят и градушките, като би трябвало да се знае, че България и целият Балкански полуостров са градобитен регион. " Това е климатичната норма и градушки има всяка година. В България има земеделска земя, която се стопанисва и тя е 50 милиона декара, само че страната ни постоянно е страдала от градушки ", означи ученият.  

Климатологът посъветва в горещото време да се пие вода, с цел да може да се охлажда човешкото тяло. " При процеса на терморегулация - посредством изпотяването, се губят доста соли и микроелементи, които са потребни за тялото. Не е неприятно да се пие вода, само че има едно универсално, типично, българско средство за предотвратяване от дехидратация и това е айрянът, в който има няколко кристалчета сол. Това е задоволително натрий и калий, които оказват помощ на организма, с цел да може да се възвърне солевият баланс и този на микроелементите ", изясни проф. Георги Рачев. 

Той предложи също да се употребяват плодове - любеница, пъпеш, череши, съчетани с доста вода, " които са спасението за човешкия организъм в горещото време, с цел да може да преодолеят тежките и продължителни жеги ".  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР