Потреблението на риба и рибни продукти в страната се увеличава

...
Потреблението на риба и рибни продукти в страната се увеличава
Коментари Харесай

Потреблението на риба в България се увеличава всяка година

Потреблението на риба и рибни артикули в страната се усилва всяка година, разгласи земеделският министър Десислава Танева, която посети ревюто „ Обичам българската риба “, което се организира на площад “Бански “ в София.

"Всички индикатори в бранш „ Рибарство “ бележат позитивен тренд през последната една година. Общото предложение на пазара, което включва улов, произвеждане и импорт на риба, е над 64 000 тона за 2018 година Това е с над 10% повече в последните три години”, сподели Танева.

По статистика за 2018 година всеки човек употребява приблизително по 5.2 кг. риба годишно. „ Имаме доста да доближаваме други страни по повод потреблението на риба и рибни артикули, тъй като несъмнено това е от най-полезните храни. За страни, които са с най-висока консумация, този индикатор евентуално е с над 5-6 пъти повече в сравнение с в България “, акцентира Десислава Танева и добави, че при риболовните стопанства за произвеждане на аквакултури също се регистрира растеж при производството за последните 3 години. Земеделският министър напомни, че България ползва Програмата за морско дело и риболовство, посредством която поддържа производителите на риба. „ Към момента договарянето по програмата в сегашния програмен интервал е над 62% “, сподели още тя.

Танева заяви, че през идната година се възнамерява по-широкомащабна акция, в която да се показа производството на аквакултурите в България. Тя ще включва и приложението им в кухнята и обвързваното с нея здравословно хранене.

Изпълнителният шеф на изпълнителната организация по риболовство и аквакултури доцент доктор Галин Николов съобщи, че страната ни изнася годишно към 10 хиляди тона. “Най-много изнасяме слакодовна риба от типовете – шаран, бял амур, толостолоб “, сподели още той.

Изложението в София ще продължи до 6-ти декември в това число. По време на него, потребителите могат да си закупят непосредствено от производителите прясна българска риба от типовете шаран, акула, калкан, морска лястовица, толстолоб, сом, веслонос, както и миди и рапани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР