21-ят Международен детски етно фестивал Децата на Балканите – с

...
21-ят Международен детски етно фестивал Децата на Балканите – с
Коментари Харесай

Започва 21-ят детски етно фест в Минерални бани

21-ят Международен детски етно фестивал „ Децата на Балканите – с нематериалност в Европа “ ще бъде открит от 10ч. през днешния ден в Летния спектакъл на Хасковските Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще е формалното награждаване на отличените участници. Очакват се близо 2000 участници от България и чужбина. Фестивала, с който по традиция се отбелязва и Международният ден на детето- 1 юни, провеждат Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Благотворителен фонд „ Проф. доктор Желязко Христов ” със съдействието на Община Минерални бани.

Тази година се чакат близо 2000 участници, придружители и посетители от България и чужбина. Ще се включат деца от разнообразни райони на страната и от разнообразни етноси, както и реализатори от Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора. За два дни на фестивалната сцена ще се показват 170 колектива и самостоятелни реализатори, в това число 30 групи и солови участници 14 области, 32 обитаеми места в България, както и от чужбина, осведомят уредниците.

Традиционно участниците ще дефилират по централната улица на Минерални бани до Летния спектакъл, където ще е формалното разкриване. Ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, ръководителят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и други публични посетители. Музикален привет към децата ще насочат Мими Иванова, Нели Андреева и Даниел Спасов, които тази година са и в състава на журито, което дружно и със Снежана Полихронова ще прави оценка повческите осъществявания.

В състава на комисията, която ще класира танцьорите, са акад. Красимир Петров, проф. доктор Антон Андонов, Цветанка Гергинова и Анатолий Клочков.

Предвидени са награди във всяка възрастова група и категория, както и Grand Prix от 1000 лева Награда от 500 лева ще има за най-вълнуващите осъществявания в категория „ Фолклор “ и 500 лева за най-добре представилите се реализатори в категории модерни танци (модерен балет, street dance, хип-хоп), присъщи танци и типичен балет.

Паралелно с концертната и конкурсна стратегия, обичайно ще бъдат проведени съпътстващи действия: майсторски клас на Нели Андреева, показване на български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите; кулинарни изложения; развлекателни и просветителни занимания за децата.

Началото на фолклорния фестивал е сложено на 1 юни 2001 година в Летния спектакъл в центъра на хасковските Минерални бани по концепция на проф. доктор Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в границите на един ден, като всяка последваща година се развива и в конкурсната стратегия се прибавят разнообразни категории. За 20 години детският етнофестивал се утвърди, като значимо интернационално културно събитие. Целта му е да подтиква развиването на културата и изкуството, на гения и духовността, а главната концепция е запазване и развиване на фолклорното завещание и достоверна просвета на народите от Балканите, Европа и света, за приемливост сред етносите, за почитание към другите духовни и културни полезности, разясняват уредниците от КНСБ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР