Западните страни планират да увеличат числеността на своите армии. Но

...
Западните страни планират да увеличат числеността на своите армии. Но
Коментари Харесай

“Това е безумие”. В Европа решиха кой ще воюва с Русия

Западните страни възнамеряват да усилят числеността на своите армии. Но набирането на нови чиновници посредством познатите способи става все по-трудно. Заговори се за връщане на наложителната военна работа. Не всеки е подготвен за това. За новия проблем на Европейски Съюз и Англия – в материала.

Забравена отговорност

Въпросът за наборната военна работа може да стане един от първите, които ще се разискват след изборите през юни в актуализирания Европейски парламент. Лидерът на Европейската национална партия Манфред Вебер предложи подобаващ законопроект. Веднага заваляха възражения. „ Не желаеме никой различен да може да взема решения по отношение на наборната работа и изпращането на нашите младежи някъде. Трябва да забравим за паневропейската войска със наложителна наборна работа, това е луда концепция “, сподели унгарският министър председател Виктор Орбан.

Германският ХДС/ХСС обещава да прегледа това на национално равнище. „ Убеден съм, че Германия се нуждае от някаква форма на военна работа “, сподели немският министър на защитата Борис Писториус. Той счита за неточност премахването на наборната тегоба при Ангела Меркел през 2011 година Но Зелените, ГСДП, профсъюзите и асоциациите на работодателите са срещу наложителната работа.

Англия може да върне военната тегоба. Премиерът Риши Сунак има намерение да организира промени, в случай че консерваторите съумеят на изборите. Лейбъристите показват, че това ще коства милиарди. Освен това казусът породи заради забележителното понижаване на армията от самите консерватори до „ най-малкия размер след Наполеон “. Инициативата на премиера беше разкритикувана и от някогашния шеф на Военноморски сили Алън Уест, някогашния шеф на Генералния щаб Ричард Данат и някогашния министъра на защитата Майкъл Портило.

„ На тези, които се оплакват, моят отговор е, че да си жител значи освен да се радваш на права, само че и да изпълняваш отговорности “, отговори Сунак. Според него младите би трябвало да вършат повече за страната.

Трудности и решения

Още през зимата началникът на английския общоприет щаб военачалник Патрик Сандърс съобщи, че е належащо да се сътвори някаква „ гражданска войска “ при положение на война. В рамките на три години въоръжените сили би трябвало да бъдат увеличени до 120 хиляди души, в това число „ стратегически запас “ запасняци. Тогава обаче държавното управление акцентира: връщане към наборната тегоба няма да има. Сега в английската войска има към 110 хиляди бойци и офицери.

Доклад на Международния институт за стратегически проучвания отбелязва, че Европа не е виждала съвсем никакво нарастване на войските от 2015 година насам (само Германия и Франция са образували по една нова част). Повечето страни са в положение да изпратят единствено една цялостна бригада от няколко хиляди бойци.

В Берлин желаят да усилят числеността на армията от 181 на 203 хиляди души. Не е елементарно без набор. През 2023 година Бундесверът е приел 18 802 новобранци - единствено с 27 повече от 2022 година Във Франция предходната година имаше общо три хиляди дефицит - и граждански, и боен личен състав. Там се канят да усилят броя от 271 на 275 хиляди.

Къде ще отидат европейците?

От десетилетия организацията Световно изследване на полезностите пита европейците: „ Готови ли сте да се биете за вашата страна? “ През 2022 година 58% са дали отговор позитивно във Франция, 40% в Германия и 36% в Холандия.

Наборната тегоба се е запазила в Норвегия, Естония, Литва, Швеция, Гърция, Финландия, Латвия и Дания. Във Англия е анулирана през 1963 година Сунак не предлага връщане към предходната система, а всеки младеж, откакто навърши 18 години, би трябвало или да се причисли към армията, или да взе участие в общественополезен труд в продължение на 25 дни, като оказва помощ на полицията, комуналните служби или опазването на здравето. Миналата година 64% от британците се опълчиха на наложителната работа.

В Швеция наборната тегоба беше възобновена през 2017 година след седемгодишно спиране. Това беше подкрепено от 72% от жителите. За укриване са планувани санкции и отнемане от независимост до една година. Писториус желае да вкара почти същата скица в Германия.

Във Франция младежите са по-лоялни към армията от по-старите генерации. От 2026 година французите на възраст сред 16 и 25 години ще бъдат задължени да извършват обща национална работа - работа на цивилни и военни обекти за един до три месеца. За Еманюел Макрон това е част от „ превъоръжаването “.

" Как ще ги принудим? Къде да ги сложим? Как да ги въоръжим? Кой ще ги управлява? Това няма смисъл! ", разяснява френският боен специалист Жан-Доминик Мерше.

Вместо това той предлага увеличение на запаса с работещите на повърхностен работен ден. Според него е належащо и без насила да се развиват по-гъвкави и атрактивни оферти за младежите. Например периодично повтаряне на университет и военна работа. Все още не е ясно какво ще решат в Париж.

Превод : В. Сергеев

Гласувайте за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 104 в 25 МИР-София



Гласувайте в 10 МИР-Кюстендил за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 101 



Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8848Валентин Вацев: Най-опасното е до 2027 година да избухне огромна, жестока война сред Китай и САЩАлтернативен Поглед13093Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед4488Георги Тодоров: Евроатлантическата цивилизация е развъдник на антихристаАлтернативен Поглед5764Георги Тодоров за готвеното предаване на самостоятелността, независимостта и автокефалията на БПЦАлтернативен Поглед5780Д-р Румен Петков: Д-р Румен Петков: " ЛЕВИЦАТА! " ще принуди властта да се заеме с значимите стопански тематики на обществотоАлтернативен Поглед120068Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79271Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности  Нако Стефанов, трагична орис, България, г </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР