Потребителите намаляват месечните си разходи, като отлагат покупката на нови

...
Потребителите намаляват месечните си разходи, като отлагат покупката на нови
Коментари Харесай

Проучване на Nielsen: Цените нарастват, а потребителят губи увереността си

Потребителите понижават месечните си разноски, като отсрочват покупката на нови облекла и уреди за дома

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Статията е част от специфичното издание Регал 100 , което подрежда най-големите компании в бранш " Търговия " с неговите основи подсектори и прави разбор на тяхното развиване. Вижте още »

След като доближи върхова точка в развиването си в края на 2017 година, българският пазар на бързооборотни артикули мина във фаза на намаляващ ритъм на напредък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По последни данни на " Нилсън България " от второто тримесечие на 2019 година цената на продажбите на бързооборотни артикули е повишена с 4.1% по отношение на същия интервал предходната година. Едва 1.5% обаче от този растеж се дължи на повече продадени артикули в размер. Остатъкът от растежа в цената на продажбите е поради смяната в междинното ценово ниво. Част от тази смяна се дължи на преструктуриране на потребителското търсене в посока към по-скъпи артикули или по-малки опаковки, само че главно въздействие имат инфлационните процеси.

По данни на Националния статистически институт инфлацията през 2018 година е повишена до 2.6% по отношение на 1.2% през 2017 година Прогнозите за 2019 и 2020 година плануват опазване на стойностите на знака над 2%. Конкретно при храните и напитките инфлацията през първата половина на 2019 година надвиши смяната на общия показател на потребителските цени, достигайки 3.5%. Най-сериозно нарастване на цените в бранша е регистрирано при хляба и зърнените произведения, както и при зеленчуците. По данни на " Нилсън "

В 101 от всички 128 одитирани категории има повишение на междинните цени

през последните 12 месеца. Най-силно повишаване за този интервал се следи при алкохолните питиета, перилните препарати и брашното.

Поскъпването на потребителската кошница дава своето отражение върху държанието на българския консуматор. Готовността за предприемането на огромни покупки и увереността в персоналните финанси понижава през последните 12 месеца. В резултат на това спада и общият показател на увереността на потребителите, измерван от " Нилсън ". Този показател на увереността прави оценка упованията на потребителите по отношение на тяхната работа и финанси. Неговата стойност варира от 0 до 200 пункта, като стойности под 100 се поясняват като знак за песимистични упования. Европейските консуматори общоприетоо са по-песимистични по отношение на останалите райони по света и показателят за тях се движи под 100 пункта. За България показателят доближава исторически връх от 92 пункта през трето тримесечие на 2018 година и по-късно последователно понижава и спада под междинния за Европа през второто тримесечие на 2019 година В рамките на същото проучване на " Нилсън " 22% от интервюираните българи споделят, че покачващите се цени за храна са измежду главните им терзания наред със здравето, салдото сред работа и свободно време и възходящите сметки за комунални услуги.

Въпреки нарастването в цените на бързооборотните артикули българските консуматори не са склонни да редуцират разноските си, като минават към закупуването на артикули и марки от по-нисък ценови клас. В рамките на проучването на " Нилсън " за убеденост на потребителите българите споделят, че най-често икономисват от месечните си разноски, като отсрочват покупките на нови облекла и уреди за дома, както и като понижават развлеченията отвън дома. Значително понижава броят на потребителите, които влагат остатъка от месечните си доходи в спестявания (от 36% през Q1 2019 на 26% през Q2 2019). Същевременно делът на интервюираните, които декларират, че остават без налични средства в края на месеца, доближава 20%.

В актуалните условия на покачващи се цени българският консуматор по-внимателно премисля покупките си и е

По-податлив на промоции и специфични предложения

Изследване на " Нилсън " от началото на тази година сочи, че точно ценовите фактори са водещи при избора на съответен артикул от потребителя. Общо 76% от българите споделят, че са склонни да се отклонят от общоприетия си избор на артикули и марки под влияние на атрактивни промоции или по-доброто съответствие сред цена и качество. В резултат на тези потребителски желания промоционалните продажби не престават да порастват. Според данни на " Нилсън " за 2018 година 49% от продажбите в огромните търговски вериги са се случили по време на ценова промоция. Делът на промоционалните продажби е по-висок при питателните категории, само че при нехранителните категории ценовите понижения са по-дълбоки. Категорията с най-интензивни промоции е кафето, където среднопретегленият % на ценовите понижения доближава 31% за 2018 година Висока промоционална интензивност се следи и при алкохолните питиета и домакинските препарати.

Българският консуматор избира все по-внимателно освен продуктите, които поставя в кошницата си, само че и мястото, където пазари. При провеждането на регулярното ни изследване през 2018 година 80% от интервюираните споделят, че си коства да се отдели особено внимание при избора на място за извършване на покупки. Това е значително нарастване по отношение на предходната година, когато това изказване е подкрепено от 69% от интервюираните. Изискванията на потребителите са подбудени от обстоятелството, че средностатистическият български консуматор обича да пазари и да прекарва време в магазина и заради това за него е значимо комерсиалният обект да е добре проведен и да предлага положително потребителско обслужване. Определящ фактор при избора на магазин е предлагането на свежи артикули: месо и риба, плодове и зеленчуци. Все по-голям за клиента става и асортиментът от козметика за коса и тяло и перилни и домашен препарати.

Все по-явен аршин при избора на място за извършване на покупки става и удобството. Забързаният метод на живот, повишаването на каузи на едночленните семейства, натовареният трафик са единствено някои от предпоставките, които лимитират свободното време на българския консуматор. Според отчет от 2018 година, който изследва трендовете при извършването на покупки, 31% от българските консуматори биха желали на пазара да съществуват повече артикули, които са комфортни за приложимост и улесняват живота им. Тези желания не са се трансформирали през 2019 година и

Пренасочването към дребни и комфортни за приложимост опаковки

е очевидно в категории като минералната вода, бирата и газираните питиета. Поддържането на подбор от артикули, които икономисват време и са подобаващи за консумация на крайник, стартира да става значимо изискване за триумфа на търговците на бързооборотни артикули. Според изследването ни разноските за артикули за консумация на крайник са нарастнали с 2% през 2018 година

Въпреки устрема към улеснение и икономисване на време известността на онлайн извършването на покупки на бързооборотни артикули е към момента ниска. Едва 2% от интервюираните консуматори са употребили електронния канал за извършване на покупки на хранителни артикули за дома през последния месец. Мнозинството от потребителите споделят, че не са склонни да опитат сходен метод на извършване на покупки, защото харесват най-много опцията физически да прегледат и изберат продуктите. Пред онлайн търговците към момента стои нелеката задача да завоюват доверието на потребителите и да ги убедят в преимуществата на електронния канал пред физическите обекти. Много страни по света намират отговора на това предизвикателство в развиването на така нареченото многоканално (omni-channel) извършване на покупки, което съчетава физическото и електронното извършване на покупки по метод, който оптимално покрива условията и желанията на потребителите.

В изискванията на по-умерен стопански напредък и възходящи цени

Конкуренцията при предлагането на бързооборотни артикули се ускорява

а прецизната и съответна ценова тактика става основна освен за постигането на позитивен финансов резултат, само че и за спечелването и поддържането на потребителската преданост. Списъкът с условия на потребителя се уголемява и в битката за неговото внимание триумфът зависи от деликатния баланс сред положително качество, съответни цени и промоции, и ефикасна информационна тактика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР